Skip to content

Sny sa menia na realitu. Čo vám prináša naša spolupráca s Peugeotom a Citroënom?

Keď sme v TotalEnergies pred 55 rokmi nadviazali partnerstvo s Citroënom a pred 25 rokmi s Peugeotom, ani by nám nenapadlo, čo všetko spoločne dosiahneme. Nazrite pod kapotu inovácií od motorových olejov cez elektromobilitu až po motoršport.

 

hyperauto, Peugeot, Totalenergies, kvapaliny Totalenergies, kvapaliny Quartz EV Fluid, Quartz EV battery D, oleje Quartz

 

Historické partnerstvo

Naše úzke spojenectvo s Peugeotom sa začalo v roku 1995, s Citroënom dokonca už v roku 1968. A spolupráca stále intenzívne beží. Denne posúvame hranice v oblasti klasických motorových olejov, elektromobility a motoršportu. Pozrite si naše príbehy vo videách a taktiež nižšie v texte:

 

Spaľovacie motory: oleje od prvého momentu

Keď si kdekoľvek na svete kúpite nové auto značky Peugeot alebo Citroën so spaľovacím motorom, už od prvých metrov za bránami továrne bude vaše vozidlo skvele šliapať vďaka nášmu motorovému oleju. S najvyššou pravdepodobnosťou nájdete vo svojom motore olej z produktového radu Quartz, ktorý sa vďaka našej výhradnej spolupráci používa pri prvom plnení motora vo výrobnom závode.

Najčastejšie používané oleje v Peugeotoch a Citroënoch sú napríklad Quartz Ineo Xtra First 0W-20 a Quartz Ineo First 0W-30, pre staršie vozidlá výrobca odporúča Quartz Ineo ECS 5W30 alebo Quartz 9000 5W-40. Tieto výkonné a unikátne motorové oleje sú výsledkom vzájomnej spolupráce vývojových tímov spoločností TotalEnergies, Citroën a Peugeot.

Obe francúzske automobilky oficiálne odporúčajú naše mazivá aj v rámci dlhodobej údržby vozidiel. Po otvorení kapoty motora alebo v servisnej knižke vozidiel Peugeot a Citroën na vás vykukne vetička Peugeot/Citroën odporúča Total (resp. TotalEnergies). Sme jediným dodávateľom mazív a olejov, ktorý je v oboch dílerských a servisných sieťach takto exkluzívne odporúčaný.

Technickí pracovníci v autorizovaných servisoch tak majú prístup nielen k pravidelným technickým školeniam a novinkám, ale hlavne ku kvalitným olejom, ktoré sú navrhnuté špeciálne pre požiadavky motorov značiek Peugeot a Citroën. Práve to zaručuje výkon, spoľahlivosť, úspory paliva, zníženie emisií CO2 a ochranu motora pred usadzovaním nečistôt.

olej Totalenergies, Quartz Ineo Xtra First 0W-20, Totalenergies Quartz, Quartz Ineo

Vyššie zmienený olej Quartz Ineo Xtra First 0W-20 sa hodí pre najnovšie motory (DV5R a EB2DT) našich partnerských automobiliek a najmä pre motory e-HDI, Puretech s technológiami Stop & Start a aj pre hybridné motory vyžadujúce motorové oleje novej generácie.

Ako odporúčaný olej ho teda nájdete aj pre aktuálne najpredávanejšie modely: menšie mestské autá Peugeot 208 a Peugeot 308 alebo SUV Peugeot 3008 a 5008.

V prípade Citroënu to platí pre najobľúbenejšie modely C3 a C4. Olej Quartz Ineo First 0W-30 je predpísaným olejom pre väčšinu jeho vozidiel už od roku 2012. Pre podvozky vozidiel Citroën vybavené systémom hydroaktiv máme produkty Fluide LDS a LHM plus.

Pre staršie motory DV5R sme na požiadavku výrobcov vyvinuli úplne nový olej Quartz Ineo RCP 5W-30, ktorý je navrhnutý špeciálne pre tieto staršie motory. Udržuje ich čisté, znižuje ich opotrebovanie a maximálne predlžuje ich životnosť.

Overiť si najvhodnejší olej pre všetky vozidlá môžete v aplikácii mazací plán Lubadvisor. Okrem motorového oleja vám poradíme správny prevodový olej alebo napríklad chladiace kvapaliny. Vždy sa každopádne riaďte odporúčaniami výrobcu konkrétneho modelu, ako sme písali v detailnom článku Ako vybrať olej pre svoje auto.

 

Elektromobilita: špeciálne kvapaliny na scéne

Naša spolujazda pokračuje aj v nastupujúcej ére elektromobilov a hybridov. Peugeot aj Citroën sa už dávnejšie, rovnako ako ďalšie značky, nechali počuť, že do roku 2030 budú v Európe všetky ich nové predávané autá elektrické.

Práve do oblasti udržateľnosti teraz najviac smeruje spoločný výskum a vývoj. Aktuálnymi témami sú nové formy mobility, nízkouhlíkové a biopalivá, mazivá a kvapaliny pre elektromobily vrátane ich batérií.

„Sme veľmi hrdí, že posilňujeme našu spoluprácu s TotalEnergies. Pokročilé technológie mazív a spoločný vývoj vysokovýkonných batérií budú kľúčovými technologickými pokrokmi v našom odbore a ponuke mobility tak pre našich každodenných zákazníkov, ako pre motoršportové aktivity,“ hovorí Thierry Koskas, hlavný riaditeľ pre predaj a marketing v spoločnosti Stellantis, ktorá zastrešuje Peugeot, Citroën aj ďalšie významné značky.

Pre (plug-in) hybridné vozidlá vyvíjame motorové oleje pod značkou Quartz Xtra, ktoré prinášajú nižšiu spotrebu vrátane vyššej stabilizácie oleja vďaka technológii Eco-Science.

Plne elektrickým autám dodávame špeciálne kvapaliny Quartz EV Fluid pre prevodovky, batérie, pohony a ložiská. Mazivá spĺňajú najnovšie potreby výrobcov a zabraňujú prehrievaniu, skratom a opotrebovaniu.

kvapaliny Totalenergies Quartz EV Fluid, Kvapaliny pre elektromobily, oleje pre elektromobily, elektromobilita, elektromobil

Ako sa elektromobily stávajú výkonnejšími a zvyšuje sa rýchlosť nabíjania, štandardné kvapaliny nestíhajú držať krok z hľadiska chladiacej kapacity a odolnosti proti teplu. Quartz EV Fluid predstavila v roku 2018 prvú komplexnú ponuku kvapalín na trhu, ktorá reagovala na špecifické požiadavky elektrických osobných áut (Quartz EV Fluid), motocyklov (Hi-Perf EV Fluid) a ťažkých nákladných vozidiel (Rubia EV Fluid). Naším cieľom je podporovať čistejšiu mobilitu, ktorá bude prospešná pre ľudí aj životné prostredie.

 

Dobíjacie stanice: spoločné predstavenie v Prahe

Spoločnú stopu s našimi partnermi sme zanechali už aj pri inštaláciách dobíjacích staníc v Českej republike.

Keď sme vlani v lete slávnostne spúšťali novú nabíjačku priamo pred naším sídlom pri budove River Garden v pražskom Karlíne, nechýbali pri tom pretekári a pretekárky, ktorí reprezentujú značku Peugeot v šampionáte Phoenix Contact Česká Trophy v ecorally. Spoločnosť TotalEnergies totiž podporuje tímy Peugeotu ako generálny partner. Už dávnejšie ste si mohli prečítať náš článok o tomto udržateľnom pretekaní.

 

dobíjacia stanica TotalEnergies, elektrické auto, Peugeot e-208, elektromobill, Peugeot, dobíjacia stanica Praha

Všetky posádky prišli na prezentáciu novej dobíjacej stanice TotalEnergies na elektrických autách Peugeot e-208.

 

Model Peugeot e-208 je možné na nabíjačke TotalEnergies s maximálnym výkonom 22 kW dobiť z 5 na 100 % približne za tri hodiny. Plug-in hybridné modely značky Peugeot potrebujú na dobitie z nuly na 100 % dve hodiny.

 

nabíjačka TotalEnergies, ČEZ, PRE, EON, aplikácia ChargeUp, dobíjacie čipy, dobíjacie karty

Nová nabíjačka TotalEnergies slúži nielen firmám v okolí, ale aj ostatným elektromotoristom prostredníctvom dobíjacích čipov a kariet spoločností ČEZ, PRE a EON či aplikácie ChargeUp.

 

Elektromotor Peugeotu e-208, ktorý je najpredávanejším malým elektromobilom v Európe, samozrejme, nepotrebuje motorový olej. V našej ponuke podľa mazacieho plánu preň nájdete napríklad prevodový olej Traxium Gear 9 FE SAE 75W, chladiacu kvapalinu COOLELF Cartech alebo syntetické polyolesterové oleje PLANETELF ACD 150 FY pre chladiace kompresory používajúce chladiace médium HFC.

 

Motoršport: preteky najnovších technológií

S Peugeotom a Citroënom dlhodobo držíme pri sebe aj na pretekárskych okruhoch. Automobilový šport je pre nás nielen zábava, ale aj experimentálne laboratórium, kde si v náročných situáciách testujeme technológie, ktoré potom môžeme nasadiť do bežnej prevádzky.

Aktuálne sme napríklad oficiálnym partnerom a technickým dodávateľom tímu WEC Peugeot TotalEnergies s hyperautom Peugeot 9X8, ktoré jazdí dlhé vytrvalostné preteky s cieľom vyskúšať inovatívne technológie v extrémnych podmienkach.

kvapaliny Quartz EV Fluid, hybridnú elektrickú motorizáciu, hybrid, elektromobilita, elektromobil

V projekte dodávame vyššie zmienené špeciálne mazivá a kvapaliny Quartz EV Fluid pre hybridnú elektrickú motorizáciu v podmienkach intenzívneho používania, dlhej životnosti a širokého rozsahu teplôt. Poskytujeme aj technickú asistenciu priamo na pretekoch. Náš inžinier je neoddeliteľnou súčasťou tímu, odoberá a analyzuje vzorky kvapalín a sleduje stav vozidla v priebehu času.

Vďaka našej dcérskej firme Saft sa podieľame na vývoji batérií, ktoré musia vydržať v plnom záprahu 8 až 24 hodín, zároveň musia byť batérie čo najľahšie a najmenšie.

Podarilo sa nám vyrobiť aj udržateľné palivo Excellium Racing 100, a to bez jedinej kvapky ropy. 100 % certifikované udržateľné palivo sa vyrába z vínnych zvyškov z francúzskych viníc. Šetrné palivo od TotalEnergies umožňuje okamžité zníženie emisií CO2 pretekárskych áut o 65 %. Pritom má rovnaký výkon ako ostatné palivo.

Od roku 2022 sme sa stali oficiálnym dodávateľom tohto paliva pre preteky FIA World Endurance Championship. Palivo poskytujeme aj konkurenčným pretekárom, zároveň však musíme dozrieť na to, aby sa používalo správne a bez zakázaných aditív. „Antidopingovú“ kontrolu paliva nám umožňuje mobilné laboratórium – autám na stupňoch víťazov ihneď odoberáme z nádrže vzorky a kontrolujeme ich.

 

 

Inovácie v motoršporte sú fascinujúce, však?

Skvelou správou pre nás všetkých je, že tie isté mozgy vymýšľajú novinky pre pretekárske aj cestné autá.

Preto veríme, že hneď ako úspešne otestujeme udržateľné palivo, nadštandardne výkonné elektrobatérie, alebo dokonca použitie vodíka, dokážeme nové technológie čoskoro priniesť nielen pretekárom a profesionálom, ale aj bežným vodičom.

Držme si palce!

 

Dátum vydania: 7. 2. 2024

 

Prečítajte si tiež:

Zaregistrujte sa pre odber NEWSLETTERU!

A získajte to najzaujímavejšie zo sveta TotalEnergies

PRÁVNE UPOZORNENIE

Chcem sa prihlásiť sa na odber Newslettera a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov. Z odberu Newslettera je možné sa kedykoľvek odhlásiť tu alebo prostredníctvom odkazu v zaslanom Newsletteri.