Skip to content

Startupy a inovácie od TotalEnergies, ktoré menia svet. Zapojte sa tiež

Drony merajú čistotu ovzdušia, umelá inteligencia riadi solárne panely na streche a váš elektromobil sa rýchlo nabije doma i vo firme. Znie vám to dobre? To sú niektoré inovácie, ktoré podporujeme. Prihláste aj svoj nápad!

Dve zástupkyne TotalEnergies stoja pred halou, kde prebieha výstava Vivatech 2022

Naše ciele sú jasné. Do roku 2030 chceme patriť medzi päť najväčších producentov obnoviteľných energií na svete. Do roku 2050 plánujeme znížiť naše emisie na nulu.

Čo pre to robíme a čo je nové?

Prevádzkujeme vlastné laboratóriá, založili sme inovačný hub Digital Factory, otvorili sme akcelerátor pre startupy a predstavili sme sa na výstave VivaTech 2022, najväčšej akcii svojho druhu v Európe.

Inovácie pod strechou TotalEnergies

Vedúca laboratória TotalEnergies, Catherine Juéryová, prezentuje projekt AUSEA

Aká je kvalita vzduchu, ktorý dýchame? To vie vďaka dronu a projektu AUSEA vedúca nášho laboratória Catherine Juéryová.

 

V TotalEnergies máme vlastné vývojové oddelenie s laboratóriami, kde skúmame nové prístupy. Doteraz nemožné sa tu mení na novú realitu. Každý rok zaregistrujeme 200 nových patentov.

Výsledky nášho výskumu už môžete vídať v praxi. Chcete pár príkladov?

Domácnostiam aj firmám ponúkame rýchle nabíjanie elektromobilov. Pre leteckú dopravu sme vyvinuli palivo z použitých kuchynských olejov. Pretekárske vozidlá v Le Mans jazdia od sezóny 2022 na palivo z viniča. Projekt AUSEA prepája drony merajúce úroveň metánu a CO2 v ovzduší s pokročilými algoritmami, ktoré dokážu vytvoriť detailný prehľad o úrovni znečistenia v danej oblasti. A každý deň vymýšľame, ako znížiť emisie pri všetkom, čo v TotalEnergies robíme.

Aby sme vývoj urýchlili, spolupracujeme aj s priemyselnými firmami a vedcami. Podporili sme vznik vývojového centra umelej inteligencie a výskumu dát v Paríži, ktoré by sa do piatich rokov malo stať svetovou špičkou v tejto oblasti.

Na jeseň roku 2021 sme šli ešte ďalej. V projekte One Tech sme prepojili hlavy a znalosti takmer 3 500 inžinierov, vedcov a technikov z celej našej organizácie. Veríme, že sa vďaka tomu staneme inovačným lídrom a čoskoro predstavíme ďalšie udržateľné inovácie.

 

Digital Factory: inovačný hub v Paríži

Frédéric Gimenez, riaditeľ Digital Factory, hovorí so zástupkyňami TotalEnergies

Ako nové technológie zmenia to, čo robíme v TotalEnergies? Túto otázku má na starosti Frédéric Gimenez, riaditeľ Digital Factory.

 

V roku 2020 sme v Paríži založili Digital Factory— inovačný hub s približne 300 inžiniermi, výskumníkmi, vývojármi a expertmi.

Factory — inovačný

Pracujú tu na projektoch, od bioplynu až po veterné elektrárne. Ich cieľ je prostý: využiť naplno nové digitálne riešenia tak, aby sme získavali čo najviac energie a zároveň minimalizovali dopady na životné prostredie. Navrhnuté riešenia ihneď testujeme v praxi- a ak sa ich prínos potvrdí, rozširujeme ich ďalej.

 

Príklady aktuálnych projektov v Digital Factory

  • Digitálne riešenie Hydr'Optim znižuje emisie CO2 pri výrobe vodíka v závodoch TotalEnergies.
  • Digitálna platforma Valbenne zjednodušuje prepojenie producentov biomasy a bioplynových staníc, aby sa organický odpad stihol spracovať včas a bioplyn neunikal do atmosféry.

Staviame na nádejné startupy. Budete jedným z nich?

Romain Serres, zakladateľ startupu Tilt, prezentuje projekt umelej inteligencie

Ako môže umelá inteligencia znížiť výdavky na energie? Riešenie predstavuje Romain Serres, zakladateľ startupu Tilt, v stánku TotalEnergies.

 

Tento rok sme spustili program na podporu startupov TotalEnergies On, zameraný na elektromobilitu, výrobu obnoviteľnej energie, jej uchovanie, riadenie distribúcie a predaj. Tieto firmy chceme podporovať, urýchliť ich rozvoj a tak posúvať celý odbor vpred. Ponúkame im unikátne výhody:

  • zázemie svetoznámeho kampusu STATION F, kde funguje komunita viac než 1000 startupov
  • najmenej 6 mesiacov osobného mentoringu od skúsených podnikateľov
  • konzultácie a pomoc od expertov a manažérov TotalEnergies

Prihlásiť môžete aj váš startup zo Slovenska, ak pôsobíte v západnej Európe, USA, Číne, Indii alebo v Austrálii. Ďalšie voľné miesta sa otvoria už na jeseň.

Akcelerátor sme spustili s prvými 10 startupmi, pozrite sa na 3 vybrané inovácie:

  • Green Eagle Solutions
    Umelá inteligencia automatizovane spravuje veterné elektrárne, čo zefektívňuje prevádzku a zvyšuje produkciu energie.
  • Time2plug
    Komplexná pomoc s nabíjacou infraštruktúrou pre firmy a domácnosti. Výber, dodávka, inštalácia a správa.
  • Tilt
    Riadenie spotreby domov pomocou umelej inteligencie. Využitie vlastnej vyrobenej energie napr. zo strešných solárnych panelov.

 

Predstavili sme sa na VivaTech 2022 – pozrite sa na video

Detail cedúľ v stánku TotalEnergies na výstave VivaTech 2022

Vývoj nových technológií pre zelenšiu budúcnosť je obrovskou úlohou, na ktorej okrem TotalEnergies pracuje rad firiem a iniciatív. Radi sa stretávame na akciách, kde si môžeme navzájom predstaviť naše nápady a inšpirovať sa.

Poslednou bola výstava najnovších inovácií a startupov VivaTech 2022 v Paríži, najväčšia akcia tohto druhu v Európe.

Počas 4 dní sa na jednom mieste zišlo 26-tisíc návštevníkov (a ďalších viac než 100 000 online) z radov podnikateľov, manažérov, investorov a ďalších. Počas prednášok, panelov, prezentácií a workshopov sa preberali témy ako je uhlíková neutralita, mobilita, budúcnosť práce, inklúzia alebo Web 3.0.

O program sa postaralo 2 000 vystavovateľov, 1 700 startupov a 300 rečníkov. K osobnostiam na pódiu patrili francúzsky prezident Emmanuel Macron, riaditelia a zástupcovia firiem Renault, L'Oréal, Apple, Microsoft, Avast, LinkedIn alebo inštitúcií UNESCO a Európskej komisie. Všetky vystúpenia si môžete spätne prezrieť online.

V stánku TotalEnergies bolo tiež rušno. Predstavili sme najnovšie projekty nášho vývojového oddelenia, startupy z akcelerátora a najnádejnejšie projekty Digital Factory.

Pozrite sa na video nižšie.

Ideme ďalej

Pre udržateľnosť toho robíme ešte oveľa viac. Pozrite sa na web o našich udržateľných aktivitách alebo si prečítajte niektorý z článkov. Veríme, že lepšia budúcnosť je na dosah.

 

 

Dátum vydania: 23. 8. 2022

 

Zaregistrujte sa pre odber NEWSLETTERU!

A získajte to najzaujímavejšie zo sveta TotalEnergies

PRÁVNE UPOZORNENIE

Chcem sa prihlásiť sa na odber Newslettera a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov. Z odberu Newslettera je možné sa kedykoľvek odhlásiť tu alebo prostredníctvom odkazu v zaslanom Newsletteri.