Skip to content

VIDEO: Palivo pre pretekárske vozidlá zo 100 % obnoviteľných zdrojov. Z čoho sa vyrába?

Legendárne vytrvalostné preteky športových vozidiel 24 hodín Le Mans, ktoré sa vo Francúzsku konajú každoročne od roku 1923, sa vďaka spoločnosti TotalEnergies dočkajú veľkej modernizácie.

Pretekárske vozidlo Le Mans pri tankovaní v boxoch Excellium Racing 100

 

Od sezóny 2022 budú pretekárske vozidlá poháňané novým palivom od spoločnosti TotalEnergies, ktoré je šetrné k životnému prostrediu – vyrobené zo 100 % obnoviteľných zdrojov.

Ako vyrábame nové palivo

Udržateľné pretekárske palivo vyvíjame s názvom „Excellium Racing 100“ na báze bioetanolu, ktorý je vedľajším poľnohospodárskym produktom – vyrába sa zo zvyškov vína, ako sú vínne kaly a hroznové výlisky. Po niekoľkých krokoch (priemyselná fermentácia, destilácia a následná dehydratácia) sa tento základ zmieša s ETBE (etyltercbutyléter), vedľajším produktom vyrobeným z etanolu, a niekoľkými účinnými prísadami získanými z technológie Excellium vyvinutej spoločnosťou TotalEnergies.

Návrh a vývoj nového paliva trval menej ako rok.

Znižujeme emisie CO2

Šetrné palivo spoločnosti TotalEnergies by malo umožniť okamžité zníženie emisií CO2 zo závodných automobilov o 65 %. Zároveň bude spĺňať všetky kvalitatívne parametre pretekárskeho paliva, požiadavky výrobcov automobilov a kritériá Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA).

Pozrite si video o novom palive Excellium Racing 100:

 

„Našou ambíciou je stať sa významným hráčom v energetickej transformácii a dosiahnuť do roku 2050 nulové emisie uhlíka,“ hovorí Patrick Pouyanné, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti TotalEnergies.

„TotalEnergies podporuje svojich zákazníkov a partnerov v ich rozvoji uplatňovaním svojej stratégie v motoristickom športe: udržateľné kvapalné palivá, elektrina, batérie, hybridizácia, vodík... Pokročilé biopalivá majú nepopierateľne významnú úlohu pri znižovaní okamžitých emisií CO2 v sektore dopravy. Keďže sa stávame širokou energetickou spoločnosťou, pretekárska dráha je pre TotalEnergies otvoreným laboratóriom viac ako kedykoľvek predtým.“

Od roku 2018 je spoločnosť TotalEnergies partnerom a oficiálnym dodávateľom paliva pre organizátora pretekov 24 hodín Le Mans. Nové 100 % obnoviteľné palivo sa predstaví na pretekoch 24 hodín Le Mans a na majstrovstvách sveta vytrvalostných pretekov FIA (WEC).

Zistite, aké ďalšie preteky a značky podporuje v motoristickom športe.

Zaregistrujte sa pre odber NEWSLETTERU!

A získajte to najzaujímavejšie zo sveta TotalEnergies

PRÁVNE UPOZORNENIE

Chcem sa prihlásiť sa na odber Newslettera a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov. Z odberu Newslettera je možné sa kedykoľvek odhlásiť tu alebo prostredníctvom odkazu v zaslanom Newsletteri.