Skip to content

Čo nám tohto roku urobilo radosť a aké prekvapenie chystáme v roku 2024?

Opýtali sme sa najskúsenejších kolegov v TotalEnergies, aké vidia trendy v automobilových olejoch, priemyselných olejoch a bitúmene na Slovensku. Tešte sa na inovácie, zaujímavé akcie a na jedny naozaj okrúhle narodeniny!

 

TotalEnergies, Medzinárodný strojársky veľtrh v Brne, Metalworking, Folia, Výstavisko Brno, BVV

 

Ak vás zaujímajú novinky v konkrétnej oblasti, môžete rovno kliknúť a preskočiť na danú tému:
 

 

Automobilové oleje

Úspechy v Česku, na Slovensku aj v Maďarsku

Podiel TotalEnergies na trhoch stúpa navzdory spomaleniu ekonomiky v Európe.

Sme jediným z hlavných hráčov na trhu, ktorý má priamy obchodný model, disponuje miestnym skladom s kapacitou 4 800 paletových miest, predajnými a taktiež technickými tímami. Vďaka tomu sme schopní poradiť zákazníkovi pri výbere mazív a s problémami, ktoré vznikajú pri mazaní,“ hovorí Violeta Kmetová, Automotive Sales Manager v TotalEnergies, kde pôsobí už viac než 15 rokov.

Veľkú radosť sme mali z nových veľkých klientov, ktorých sa nám podarilo v poslednom roku získať, napríklad v poľnohospodárstve alebo vo verejnom sektore.

 

TotalEnergies oleje pre poľnohospodárske stroje, traktor, ZETOR

Slávnemu výrobcovi traktorov ZETOR dodávame oleje pre motory a prevodovky, ktoré vďaka výborným testom získali schválenie tak pre továrenské, ako aj pre servisné plnenie. Z pôvodných siedmich mazív teraz ZETORU stačia tri výrobky pri rovnakej kvalite starostlivosti – tým sme pomohli ušetriť peniaze, znížiť skladové zásoby a zjednodušiť fluid management.

 

Autócentrum Szabó, vozový park, motorové oleje TotalEnergies

V Maďarsku po novom spolupracujeme napríklad s dílerstvom Autócentrum Szabó, ktoré zastrešuje 11 automobilových značiek. Od polovice roku sme firme dodali už viac než 10-tisíc litrov motorového oleja.

 

M.C.I. Kft., manipulátor, analýza olejov LubAnac

Partnerstvo sme uzavreli aj s firmou M.C.I. Kft., ktorá je distribútorom a prenajímateľom manipulátorov značky Merlo. Naše analýzy olejov LubAnac pomáhajú plánovať náklady na údržbu týchto strojov, vyhodnocovať stav a uľahčiť ich záručnú správu. Tohto roku prebehlo už 40 testov kvapalín.

 

Víťazstvo v teste motorových olejov

Svet motorov, test olejov, koncern Volkswagen, Quartz Ineo Long Life 5W-30 víťaz testu olejov

Veľkú radosť sme mali aj z víťazstva v náročnom teste motorových olejov pre väčšinu áut koncernu Volkswagen v prestížnom odbornom časopise Svet motorov. Motorový olej Quartz Ineo Long Life 5W-30 prekonal konkurenciu s najvyššou priemernou známkou 7,7 a umiestil sa pred olejmi značiek MOL a Eurol. Vysoké hodnotenie získal náš olej napríklad za schválenie VW, plombu originality, minimum sulfátového popola, v skúškach HTHSV (viskozita pri vysokých teplotách) a za kvalitu základového oleja.

 

O ktoré automobilové oleje stúpa záujem?

V prípade olejov pre osobné automobily rastie obľuba najvyšších radov motorových olejov QuartzELF (viskozitného rozsahu 0W-20 a 0W-30). Stále obľúbenejšie sú aj oleje navrhnuté s dôrazom na úsporu paliva (Fuel Economy). Vyhľadávané sú zároveň naše mazivá a oleje pre prevodovky. V segmente nákladných áut, autobusov a priemyselných vozidiel bodujú produkty Rubia.

Okrem samotných olejov a kvapalín vzrastá popularita a význam služby analýzy olejov LubAnac. Niektorí naši klienti tohto roku nahliadli až do našej „kuchyne“ vďaka návšteve závodu TotalEnergies v Belgicku, kde prebieha analýza vzoriek olejov. Prezrite si fotografie z veľmi podarenej exkurzie.

 

Čo chystáme v motorových olejoch v roku 2024?

V novom roku nás čaká napríklad implementácia nových produktov pre skupinu Stellantis, výrobcu automobilov známych značiek, ako sú Citroën, Peugeot, Opel a ďalšie. Na trh prinesieme aj nové oleje a kvapaliny v radoch Quartz, Rubia aj Agri.

 

Priemyselné oleje

Riešenia pre veľké aj menšie priemyselné podniky

V rámci trhu dnes vidíme prioritu znižovania nákladov, na čo reagujú naše produkty a služby.

„Pre veľké medzinárodné spoločnosti je dôležitým trendom bezporuchový chod strojového zariadenia vďaka technickej správe a údržbe (facility management), čo, samozrejme, zahŕňa aj oleje, kvapaliny a ďalšie naše služby. Vo výberových konaniach hrajú veľkú rolu referencie, ktorých máme vďaka dlhoročným skúsenostiam naozaj veľa. Témou je aj znižovanie CO2,“ vymenováva Libor Hanák, Industry Sales Manager v TotalEnergies.

V uplynulom roku sa nám na poli priemyslu podarilo upevniť vzťahy s kľúčovými klientmi a zároveň získať nových.

 

hlinikáreň AL INVEST, spracovanie hliníka

Na českom trhu sme úspešne dodali oleje pri prvom plnení strojov a zariadení v novej hlinikárni spoločnosti AL INVEST. Táto spoločnosť je najväčším spracovateľom hliníka v Česku s viac než 90-ročnou tradíciou.

 

chemický koncern Synthos, chemická výroba

Zvýšili sme dodávky tzv. bielych olejov (white oils) pre chemický koncern Synthos, ktorý sa zaoberá výrobou syntetických kaučukov, polystyrénov, prostriedkov na ochranu rastlín a latexu.

 

automobil, automobilová výroba, Jaguar Land Rover

Na slovenskom trhu napríklad rozvíjame spoluprácu s výrobným závodom Jaguar Land Rover v Nitre.

 

Evonik Fermas, ekologické biosurfaktanty

Spoločnosti Evonik Fermas v Slovenskej Ľupči, ktorá prevádzkuje prvé komerčné zariadenie na výrobu rhamnolipidov (ekologických biosurfaktantov) na svete, dodávame po novom všetky mazivá.

 

batérie, Semcorp, lítiovo-iónové batériové separátory, elektromobily, elektromobilita

Na maďarskom trhu sme nadviazali novú spoluprácu so spoločnosťou Semcorp, ktorá v Debrecíne otvorila závod na výrobu lítiovo-iónových batériových separátorov, ktoré sa používajú v elektromobiloch, spotrebičoch a elektronike.

 

O ktoré priemyselné oleje rastie záujem?

Na trhoch vidíme stúpajúci dopyt napríklad po udržateľnej kovoobrábacej kvapaline Folia. Obľúbené sú mazivá pre energetický priemysel – oleje Nateria pre plynové motory a oleje Preslia na mazanie plynových, parných a kombinovaných turbín.

Okrem samotných mazacích kvapalín po novom vo väčšej miere poskytujeme súvisiace poradenstvo a analýzy, ktoré znižujú náklady na údržbu a zvyšujú výkonnosť a spoľahlivosť strojov.

  • Záujem rastie o online monitoring olejov prostredníctvom novej služby Connected Oil, o ktorej sme nedávno písali v článku Ako analýza olejov pomáha v autodoprave, potravinárstve a poľnohospodárstve.
  • Interactive Fluid je digitálny nástroj na monitorovanie vodou riediteľných obrábacích kvapalín v kovopriemysle.
  • Služba Fluid Management zahŕňa komplexný návrh riešení od zmerania kvapaliny, odporúčania najvhodnejšieho produktu, dodania produktu až po technické školenie aj následný servis a kontinuálnu online analýzu a optimalizáciu.

Čo chystáme v priemyselných olejoch v roku 2024?

V budúcom roku sa chceme zamerať na ďalší rozvoj produktov Folia a Spirit pre obrábanie kovov a taktiež na propagáciu špeciálnych mazív pod značkou Lubrilog. Podporovať budeme aj nahrádzanie mazív obsahujúcich teflón (PTFE) inými druhmi mazív.

 

Bitúmen

výroba bitúmenu

Aká je situácia na trhu?

V súvislosti s rastúcimi cenami všetkých vstupov vo výrobe asfaltových zmesí stúpa tlak na hľadanie úspor aj v oblasti našej výroby a predaja bitúmenu.

„Navzdory neľahkej situácii na strane vstupov, zásobovania a problematickej logistike sa nám darí plniť aj veľmi urgentné požiadavky zákazníkov. Objednávky zadané v odpoludňajších hodinách zvládame doručovať v podstate hneď na druhý deň ráno na českom, slovenskom aj maďarskom trhu,“ hovorí Josef Gros, vedúci divízie Bitúmen v TotalEnergies.

Jedným z trendov je zvýšené používanie R-materiálov (vznikajúcich pretriedením a predrvením znovuzískanej asfaltovej zmesi z ciest alebo ako produkt nezhodnej či nadbytočnej výroby) a s tým súvisiace používanie RC produktov (recyklované asfaltové zmesi). Pomaly sa presadzuje aj znižovanie teplôt horúcich asfaltových zmesí, čo prináša dlhšiu spracovateľnosť, úspory energie a nižšie emisie skleníkových plynov.

Ďalšie detaily zo zákulisia nášho asfaltového závodu ste si mohli prečítať v článku Ako sa vyrába a predáva asfalt? Reportáž z miesta, kam sa bežne nepozriete.

O ktoré druhy bitúmenu stúpa záujem?

Okrem štandardných cestných a modifikovaných spojív a pokračujúcich dodávok spojiva na výrobu farebných asfaltových zmesí (Kromatis 50/70) sme tohto roku nanovo vyrobili a dodali spojivo Styrelf 25/55 RC, ktoré je určené na výrobu zmesí s vysokým obsahom recyklátu. Ide o doplnenie nášho portfólia Eco-Responsible spojív na podporu cirkulárnej ekonomiky.

Obľúbené sú aj špeciálne produkty s vyššou odolnosťou, napríklad Styrelf 40 a Styrelf 60, ktoré si poradia aj s veľmi intenzívnym dopravným zaťažením.

Čo v bitúmene chystáme v roku 2024?

V novom roku plánujeme uviesť na trh ďalší polymérom modifikovaný asfalt na recykláciu. Propagovať budeme zároveň ďalšie Eco-Responsible spojivá, napríklad RC spojivá pre recyklácie a ECO2 spojivá na výrobu nízkoteplotných asfaltových zmesí.

 

Na akých akciách nás v roku 2024 uvidíte?

Na budúci rok nebudeme chýbať napríklad na májovej akcii MACH-TECH EXHIBITION 2024 v Budapešti alebo na októbrovom Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne. V Maďarsku nás čaká aj medzinárodný Bitúmen seminár.

A to nebude zďaleka všetko. Tento rok bol naplnený zaujímavými akciami, a tak máme na čo nadväzovať.

Pár spomienok z tohto roku

Medzinárodný strojársky veľtrh v Brne 10. – 13. októbra 2023

 

 

Medzinárodný strojársky veľtrh v Nitre 23. – 26. 5. 2023

Deň poľnohospodára v Kámene pri Pelhřimove 13. – 14. septembra 2023

Lesnícky deň v Ralsku 16. – 17. júna 2023

EXPO Lesný lom v Brne 13. – 15. júna 2023

 

Na budúci rok nás čaká… 100 rokov!

Rok 2024 pre nás bude taktiež príležitosťou obzrieť sa do minulosti a pripomenúť si naše úspechy. Keď sa písal rok 1924, Francúzsko sa po prvej svetovej vojne rozhodlo byť energeticky sebestačnejšie. A práve vtedy vznikla naša spoločnosť, ktorá odvtedy stále dodáva špičkové produkty po celom svete.

V roku 2021 sme sa premenovali z Totalu na TotalEnergies v spojitosti s úpravou našej stratégie a premenou na energetickú spoločnosť so zameraním na udržateľnosť. V tejto súvislosti môžeme pripomenúť aj naše nové služby v oblasti elektromobility, inovatívne oleje pre hybridy a elektromobily alebo napríklad QuartzBox, šetrné balenie na skladovanie olejov.

„Sté výročie pre nás bude skvelou príležitosťou preukázať stabilitu a dlhodobý rozvoj na trhoch, kde sme prítomní. Pomôže zároveň ešte zvýšiť známosť značky TotalEnergies a ukázať náš rozvoj nielen v oblasti dodávok olejov, ale aj v oblasti energetiky, kde sa stávame významným hráčom,“ hovorí Violeta Kmetová.

Sté narodeniny si určite zaslúžia poriadne oslavy, na ktoré sa veľmi tešíme už teraz. Rovnako ako na pokračovanie spolupráce s vami, ktorú si veľmi vážime.

Ďakujeme!

 

Dátum vydania: 19. 12. 2023

 

Prečítajte si tiež:

Zaregistrujte sa pre odber NEWSLETTERU!

A získajte to najzaujímavejšie zo sveta TotalEnergies

PRÁVNE UPOZORNENIE

Chcem sa prihlásiť sa na odber Newslettera a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov. Z odberu Newslettera je možné sa kedykoľvek odhlásiť tu alebo prostredníctvom odkazu v zaslanom Newsletteri.