Skip to content

Legenda motorových olejov. Odhaľte tajomstvo značky ELF

Viac než 50 rokov spoluvytvára dejiny motoristického športu a má na konte 156 víťazstiev vo Formule 1. Dnes ponúka najpokročilejšie oleje pre všetky dopravné prostriedky. Prečítajte si príbeh ikonickej značky ELF.

 

Motorové oleje ELF Evolution

Motorové oleje ELF sa v súčasnosti vyrábajú v 41 výrobných závodoch a predávajú vo viac než 90 krajinách sveta. Šesť produktových radov a viac než 100 výrobkov plní najnáročnejšie potreby automobilov, motocyklov, kamiónov a autobusov.

V portfóliu nájdete i špeciálny rad olejov HTX Racing určený pre pretekárske vozidlá a motocykle alebo rad HTX Classic, ktorý je vyvinutý pre veterány.

Prezrite si kompletnú ponuku olejov ELF.

Fanúšikovia ELF radi využívajú medzinárodný e-shop MyELFStore plný štýlového oblečenia a doplnkov, ktoré pripomínajú značku ELF a ikonické momenty z jej motoristickej histórie. Poďme sa do nej ponoriť.

Pretekárska DNA už od svojho založenia

Píše sa rok 1967 a vo Francúzsku sa rodí nová značka ELF. Vidieť sa dá hlavne na benzínových pumpách, ale už rok po založení sa naplno vrhá do sveta motoristického športu, stáva sa priekopníkom nových technológií a partnerom víťazov na ďalších viac než 50 rokov.

Odkaz na vášeň, s akou sa značka púšťa do všetkých svojich aktivít, sa skrýva aj v slogane, ktorý dnes ELF používa: „A brand of passion.“

V roku 1968 začal ELF sponzorovať tím Matra-Elf vo Formule 1. A hneď v prvých pretekoch na okruhu Zandvoort dosiahol dnes už legendárny jazdec Jackie Stewart za volantom vozidla Matra-Ford MS10 na víťazstvo vo Veľkej cene Holandska.

Nasledovali ďalšie úspechy. Už o rok neskôr Jackie Stewart, tím Matra-Ford aj ich partner ELF získali titul majstra sveta aj Pohár konštruktérov. Začal tak dlhý rad víťazstiev, ktorý berie dych:

  • 156 víťazstiev vo Veľkých cenách
  • 9 Pohárov konštruktérov
  • 10 titulov majstra sveta (3× Jackie Stewart, 2× Fernando Alonso, 2× Michael Schumacher, 1× Damon Hill, 1× Nigel Mansell, 1× Alain Prost)

 

Historická formula s logami partnera ELF

 

Sir Jackie Stewart (prezývaný aj ako „Lietajúci Škót“) nedávno vo videu spomínal na svoju kariéru, podporu značky ELF aj snahu urobiť z Formuly 1 bezpečnejší šport.

 

 

Pozrite sa na ďalšie významné míľniky motoristickej histórie ELF:

  • 1970: ELF vstupuje do súťaží spoločne s Renaultom. Tieto dve značky podpisujú zmluvu o vývoji vysokovýkonného motora.
  • 1971: Renault a ELF vyhrávajú Rallye Monte Carlo, francúzske majstrovstvá a medzinárodné majstrovstvá v rely.
  • 1974: Spoločnosť ELF sponzoruje legendárny šesťkolový Ford Tyrrell P34.
  • 1977: ELF a Renault ako prví prichádzajú do Formuly 1 s preplňovaným motorom, do roku 1985 vďaka nemu získajú 15 víťazstiev.
  • 1978: ELF sponzoruje Renault Alpine V6 vo farbách značky ELF na pretekoch 24 hodín Le Mans, kde tiež zvíťazí.
  • 1989: Renault a ELF predstavujú svetu Formuly 1 nový atmosférický motor V10 s objemom 3,5 l.
  • 1992: Trojica Renault + Williams + ELF získava Pohár konštruktérov a titul majstra sveta s britským jazdcom Nigelom Mansellom.
  • 2005–2006: Titul majstra sveta a Pohár konštruktérov s Fernandom Alonsom.
  • 2010: Motory Renault a technológie ELF zaistili zatiaľ posledný, deviaty Pohár konštruktérov s jazdcom Sebastianom Vettelom, ktorý získal titul majstra sveta ako najmladší jazdec v histórii.

Od 70. rokov je ELF súčasťou i ďalších motoristických športov. V roku 1974 pomohol Philovi Readovi k titulu majstra sveta v dnes už legendárnej kategórii 500 cc.

Pretekárskym tímom ponúkla značka ELF nielen odborné zázemie, ale aj pohonné hmoty a oleje na mieru s najnovšími inováciami, ktoré pomáhali zvýšiť výkon motora a víťaziť.

Vedeli ste, že prvý plne syntetický pretekársky olej bol vyvinutý práve v laboratóriách ELF? Zo znalostí a skúseností v motoristickom športe čerpajú produkty ELF dodnes.

 

Pohľad na predok historickej formuly s logami ELF

Pretekárska tradícia pokračuje

Dnes ELF podporuje viacero rôznych tímov a automobilových aj motocyklových súťaží. Výsledkom sú ďalšie tituly do zbierky a celosvetové povedomie o značke ELF. Pozrite sa na krátky prehľad:

  • vytrvalostné preteky automobilov WEC – 3 tituly WEC, 13 víťazstiev v pretekoch,
  • vytrvalostné preteky motocyklov – 1 titul FIM EWC, 11 víťazstiev v preteky pretekoch,
  • preteky superbikov WSBK/WSS – 5 WSS titulov, 6 WSBK titulov,
  • MotoGP,
  • kopa ďalších pretekov a podujatí po celom svete.

Špeciálne puto viaže ELF k značke Alpine, s ktorou ako technický partner niekoľkokrát vyhral v legendárnych pretekoch 24 hodín Le Mans v 60. a 70. rokoch. V súčasnosti obe značky opäť pretekajú vo vytrvalostných pretekoch WEC s tímom Alpine ELF Team a usporiadali už tretí ročník pohára Alpine ELF Europa Cup.

 

Bočný pohľad na pretekárske vozidlo Alpine

 

Inovácie vo vývoji a spolupráca s výrobcami

Už od začiatku sa vývojári ELF riadili jednoduchým pravidlom: vyrábať kvalitné oleje pre motorové vozidlá. Táto na prvý pohľad jednoduchá premisa postupne viedla k zmene sveta olejov. Produkty ELF boli vždy o krok napred na poli vývoja.

4 inovácie značky ELF v priebehu histórie

Dnes sú produkty vyvíjané vo dvoch hlavných laboratóriách:

  • CRES (Solaize, Francúzsko)
  • TCAP (Bombaj, India)

ELF exkluzívne spolupracuje so značkami Renault, Nissan, Dacia a Alpine. V prípade motocyklov potom s japonskou značkou Kawasaki, kde sú oleje ELF použité ako prvá, tzv. továrenská náplň do čerstvo vyrobených motocyklov. S vybranými výrobcami dokonca ELF vyvíja produkty na mieru, napr. oleje R-TECH pre Renault alebo Vent Vert pre Kawasaki.

Hlavné hodnoty značky ELF

  1. Odbornosť: Výskum a vývoj hrajú zásadnú rolu v tom, aby ELF zostal špecialistom a lídrom vo svojom odbore. Stavia na inovácie a odvažuje sa byť iný než ostatní.
  2. Špičková kvalita: V mnohých krajinách sveta si značku ELF spájajú s prestížou a eleganciou. Špičkové produkty sú jasným dôkazom, ktorý pomáha vytvárať komunitu nadšených fanúšikov.
  3. Vášeň: Vášeň pre motoristický šport sa premieta do všetkých produktov, aby každá jazda stála za to.

Značka ELF je zároveň hrdým partnerom každoročnej spanilej jazdy klasických motoriek (a rovnako štýlovo odetých jazdcov) Gentleman’s Ride, ktorá sa koná vo viac než 600 mestách po celom svete. Výťažok z akcie ide na prevenciu a liečbu mužských chorôb v spolupráci s organizáciou Movember. Neváhajte sa pridať alebo sa aspoň prísť pozrieť – v máji 2023 pôjdu gentlemani aj cez vaše mesto.

Vývoj loga v čase

Vývoj loga značky ELF

Súčasnosť a udržateľná budúcnosť

V roku 2000 ELF spojil sily so značkou Total, štvrtou najväčšou olejárskou spoločnosťou na svete. Vznikol tak podnik s bezkonkurenčnou expertízou a oleje ELF mohli preraziť po celom svete.

Záväzok posúvať technológie mazív stále dopredu pretrváva aj dnes, keď sa do stredu pozornosti dostáva udržateľnosť. Vybrané oleje s pokročilými technológiami Fuel Economy a Low SAPS znižujú dopady na životné prostredie aj prevádzkové náklady.

ELF aktuálne predstavuje ELF Box, nové a výrazne udržateľnejšie balenie mazív ELF, ktoré obsahuje o 86 % menej plastov, je možné ho kompletne recyklovať a je skladnejšie, takže šetrí emisie CO2 pri transporte.

3 balenia ELF Box na palete

 

Zostaňte nablízku novinkám zo sveta ELF, sledujte oficiálny web ELF.com alebo Facebook, prípadne Instagram či YouTube.

 

Dátum vydania: 21. 12. 2022

Zaregistrujte sa pre odber NEWSLETTERU!

A získajte to najzaujímavejšie zo sveta TotalEnergies

PRÁVNE UPOZORNENIE

Chcem sa prihlásiť sa na odber Newslettera a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov. Z odberu Newslettera je možné sa kedykoľvek odhlásiť tu alebo prostredníctvom odkazu v zaslanom Newsletteri.