Skip to content

Zvíťazili sme v teste motorových olejov pre väčšinu áut koncernu Volkswagen

V náročnom teste odborného časopisu súperilo 10 značiek motorových olejov. Víťazom sa stal náš produkt Quartz Ineo Long Life 5W-30. V čom prekonal konkurenciu?

motorový olej Quartz Ineo – víťaz testu olejov

Svět motorů je legendárny český motoristický časopis, ktorý vychádza už od roku 1947. Okrem noviniek z automobilového priemyslu, rozhovorov s osobnosťami a recenzií áut sa v nedávnom čísle 17/23 zameral na meranie motorových olejov.

Ktoré značky olejov sa testovali?

Na veľkom teste sa zúčastnilo 10 značiek motorových olejov, ktoré deklarujú súlad s požiadavkami väčšiny benzínových aj dieselových vozidiel koncernu Volkswagen približne z rokov 2009 – 2020, teda vrátane napríklad Škody Auto, BMW alebo Porsche (s výnimkami).

Konkrétne ide o normu VW 504.00/507.00 povoľujúcu oleje SAE 0W-30 a 5W-30. Táto špecifikácia je v našom regióne jednou z najpredávanejších a môžu sa s ňou stretnúť aj majitelia iných značiek vozidiel.

Farby TotalEnergies v teste reprezentoval motorový olej Quartz Ineo Long Life 5W-30. Jeho výhodou je, že je v danej špecifikácii schválený priamo koncernom VW. Podrobnosti o tomto oleji nájdete v našom produktovom katalógu, informácie k celému radu si prečítajte na stránkach Quartz Ineo.

fľaša motorového oleja Quartz Ineo

A ktoré značky súťažili s naším olejom?

Carlson (Millennium Synth Longlife III), Castrol (Edge 5W-30 LL), Eurol (Syntence 5W-30), Millers Oils (XF Premium C3 VW 5w30), MOL (Dynamic Gold-Longlife 5W-30), Originál VW/Škoda (LongLife III FE G S55 545 M2 EUR), Orlen Oil (Platinum MaxExpert V), Pemco (350) a Shell (Helix HX8 ECT).

Čo sa hodnotilo?

Podrobné hodnotenie odborníkov zahŕňalo unikátne skúšky protioderových vlastností (mazivosť HFRR) a taktiež extrémne náročnú skúšku stanovenia viskozity pri vysokých teplotách a veľkom šmykovom spáde (HTHSV).

Ďalej sa v analýze olejov merali nasledujúce kritériá: hodnotenie obalu, TBN – celková alkalita, odparnosť podľa Noacka, sulfátový popol, kinematická viskozita, čerpateľnosť pri −20 °C, viskozitný index, CCS – simulácia studeného štartu, trenia a otáčok studeného kľukového hriadeľa a na záver prvková analýza.

Rolu hralo aj to, či je olej na zozname značiek oficiálne schválených koncernom Volkswagen. Naopak, súčasťou hodnotenia nebola cena, pretože tá v praxi najviac závisí od marží obchodníkov.

Všetky parametre hodnotitelia obodovali na škále 0 – 10.

Výsledky testov: 1. miesto pre TotalEnergies

Motorový olej Quartz Ineo Long Life 5W-30 od TotalEnergies zvíťazil s najvyššou priemernou známkou 7,7 a umiestil sa pred olejmi značiek MOL a Eurol.

Plný počet 10 bodov dostal náš olej za schválenie VW, plombu originality a minimum sulfátového popola, čo je dobrá správa pre filter pevných častíc. Vynikajúcu 8-bodovú známku získal Quartz Ineo Long Life aj v skúškach HTHSV (viskozita pri vysokých teplotách) a za kvalitu základového oleja.

Redakcia časopisu Svět motorů okomentovala náš produkt takto:

„Jedinou nevýhodou je hraničná odparnosť 11,4 %. Protioderovú ochranu reprezentovanú korigovaným priemerom oterovej plochy 433 um by sme si predstavovali lepšiu, takú však nemá žiadna zo schválených a inak vyhovujúcich vzoriek. Horčík ukazuje na modernú aditiváciu s nízkou tvorbou popolovín, nízke množstvo síry zase na veľmi kvalitný základový olej.“

Podrobnejšie informácie nájdete priamo v texte článku.

Na naše oleje sa môžete spoľahnúť

Z výsledkov máme veľkú radosť. Prvé miesto v teste renomovaného časopisu sa pridáva do zbierky úspešných testov olejov od odborníkov a pozitívnych recenzií od našich zákazníkov.

Pre istotu len pripomeňme, že pri výbere značky motorového oleja pre vaše vozidlo sa nie je možné primárne riadiť všeobecnými radami. Najdôležitejšie sú inštrukcie od výrobcu auta – špecifikáciu oleja pre svoje vozidlo nájdete v návode na obsluhu alebo na štítku v motorovom priestore.

Nájsť správny olej vám pomôže aj náš mazací plán LubAdvisor.

 

Súvisiace články:

 

Dátum vydania: 7. 6. 2023

Zaregistrujte sa pre odber NEWSLETTERU!

A získajte to najzaujímavejšie zo sveta TotalEnergies

PRÁVNE UPOZORNENIE

Chcem sa prihlásiť sa na odber Newslettera a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov. Z odberu Newslettera je možné sa kedykoľvek odhlásiť tu alebo prostredníctvom odkazu v zaslanom Newsletteri.