Skip to content

Udržateľný motošport: Túžba po víťazstve s ohľadom na planétu

Ako sa líši udržateľný motošport od klasických pretekov? A akú rolu hrá TotalEnergies? Prečítajte si o moderných palivách, olejoch a ďalších kvapalinách pre preteky budúcnosti.

EcoRally: Udržateľné pretekanie otvorené všetkým

Už 24. marca 2023 odštartuje druhý ročník PHOENIX CONTACT Českej Trophy v ecoRally.

Spoločnosť TotalEnergies je spolu so značkou Peugeot, s ktorou dlhodobo spolupracujeme, hlavným partnerom celej rely. Pohár je určený pre sériové vozidlá s alternatívnym pohonom: elektromobily, hybridné vozidlá a vozidlá s pohonom na vodík, LPG, CNG alebo etanol.

 

Elektromobil Peugeot e-208 s logom TotalEnergies

 

Pohár v ecoRally je takzvanou súťažou pravidelnosti, v ktorom nejde o dosiahnutie najvyššej rýchlosti. V praxi to znamená, že vozidlá musia prejsť trasu pretekov a dodržiavať pri tom predpísaný rýchlostný priemer. Každá odchýlka, aj v desatinách sekundy, je penalizovaná.

Peugeot vyšle do Českej Trophy v ecoRally dve stále posádky. Petr a Martina Vomáčkovci v prvom ročníku šampionátu obsadili 3. miesto, Kryštof a Nikola Hájkovci skončili ôsmi.

Obe posádky zvolili 100 % elektrický model Peugeot e-208. Toto auto v minulých rokoch už niekoľkokrát preukázalo svoje kvality. O svojich prednostiach presvedčilo aj desaťtisíce zákazníkov a stalo sa najpredávanejším malým elektromobilom na európskom trhu.

„Elektromobilitou žijem už takmer desať rokov a na celom odvetví ma baví jej neuveriteľný technický pokrok a milá diskusia o témach elektromobilov s ľuďmi vlastniacimi podobné vozidlá. Z pohľadu vodiča zase doslova zbožňujem všetky výhody, ktoré mi poskytuje. Tými hlavnými je ekológia prevádzky, úspora času a nákladov, ticho a dynamika vozidla pri jazde a hlavne je elektromobil bezpečnejší. Vlani sa mi s manželkou podarilo bronzové miesto a tohto roku by sme chceli podobný úspech zopakovať alebo dokonca zaútočiť na titul majstra ČR,“ hovorí Petr Vomáčka.

Je to kopa zážitkov pre posádky aj divákov

Začať pretekať v pohári ecoRally môže každý. Stačí zohnať auto spĺňajúce podmienky, zostaviť dvojčlennú posádku a uhradiť štartovné, ktoré je v porovnaní s bežnými výdavkami na účasť na pretekoch ústretové. Žiadne ďalšie špeciálne znalosti a skúsenosti nie sú potrebné.

Získate jedinečnú možnosť otestovať vlastné vodičské alebo navigátorské schopnosti a pomerať si sily s českými aj zahraničnými posádkami alebo známymi osobnosťami (Honza Dědek, Radim Fiala alebo Andrea Kalivodová). Súčasťou pretekov je sprievodný program: exkurzia po miestnych zaujímavostiach, rauty alebo galavečery. Ide tak o ideálny vstup do sveta motoršportu takmer pre každého.

Preteky sú atraktívne aj pre divákov, ktorí majú možnosť sledovať najnovšie alternatívne pohony v akcii na zaujímavých miestach vrátane okruhov rely, kde sa konajú preteky pretekárskych špeciálov.

Nasajte atmosféru jedných z pretekov na videu nižšie:

 

TotalEnergies a Peugeot: Strategické spojenie na trati aj mimo nej

Loga TotalEnergies a Peugeot

Automobilka Peugeot je naším strategickým partnerom, s ktorým spolupracujeme na globálnej úrovni a od roku 1995 aj priamo v Českej republike. Podpora ecoRally je jednou z našich priorít.

„Našou ambíciou je byť hlavným hráčom v energetickej transformácii a dosiahnuť čisté nulové emisie uhlíka do roku 2050. Preto TotalEnergies podporuje svojich zákazníkov a partnerov v ich vývoji tým, že aplikuje svoju stratégiu na motoristický šport: udržateľné kvapalné palivá, elektrina, batérie, hybridizácia, vodík…“ hovorí Karolína Steinbauer, marketingová riaditeľka TotalEnergies Česká republika.

Peugeot sa na českej ecoRally zúčastňuje už od prvého ročníka, keď značka získala celkové druhé miesto v kategórii značiek a na troch pretekoch brali posádky vozidiel Peugeot prvé miesto.

 

Víťazné trofeje na kapotách vozidiel Peugeot

 

V januári 2021 sme oznámili obnovenie globálneho partnerstva na ďalších 5 rokov. Spolupráca je založená na piatich strategických pilieroch:

  1. Zdieľanie výskumu a vývoja so zameraním na inovácie a udržateľný rozvoj.
  2. Prvé plnenie olejov TotalEnergies do motorov a prevodoviek všetkých nových vozidiel Stellantis v továrňach po celom svete.
  3. Exkluzívny prístup servisov Peugeot k plne schváleným olejom Quartz.
  4. Rozvoj novej mobility vďaka inštalácii elektrických nabíjacích staníc a riešeniu zdieľania automobilov.
  5. Spolupráca v motošporte, napríklad vo vytrvalostných pretekoch 24 hodín Le Mans, kde štartuje dvojica hyperáut Peugeot 9×8 s olejmi TotalEnergies a batériami SAFT. Všetko o tomto špeciáli nájdete v našom obsiahlom článku.

100 % obnoviteľné palivo pre vytrvalostné preteky

Čelní pohled na vytrvalostní speciály v čele s Peugotem 9x8

 

Udržateľný motošport podporuje značka TotalEnergies po celom svete.

Od sezóny 2022 poháňa 100 % obnoviteľné palivo vyvinuté vedcami z TotalEnergies pretekárske vozidlá vo vytrvalostných pretekoch WEC vrátane legendárneho podniku 24 hodín Le Mans. Udržateľné palivo pod názvom Excellium Racing 100 sa vyrába zo zvyškov vína, ako sú vínne kaly a hroznové výlisky. Oproti konvenčným palivám ušetrí 65 % emisií CO2 bez akýchkoľvek kompromisov na kvalite a výkone. Zistite viac v samostatnom článku.

Zároveň sme oficiálnym dodávateľom biodieselového paliva HVO100 pre preteky monštruóznych ťahačov s výkonom až 1 200 koní. Vyrába sa z udržateľných rastlinných olejov, kuchynských olejov a ďalších zvyškov. Toto palivo navyše šetrí až 65 % emisií CO2 a zároveň eliminuje tvorbu tmavého dymu z výfukov.

 

Kvapaliny TotalEnergies vo formule E a e-Rally

Čelný pohľad na monopost formuly E tímu DS PENSKE

 

Svetový šampionát elektrických formúl pretekajúcich v extrémnych podmienkach predstavuje ideálnu príležitosť na vývoj a testovanie najnovších technológií, ktoré potom môžeme aplikovať do bežných vozidiel pod značkou Quartz EV Fluids.

TotalEnergies spolupracuje s tímom dvojnásobných šampiónov DS PENSKE, ktorým pomáhajú k víťazstvu kvapaliny pre elektrický pohon a batérie. Špeciálne zloženie na mieru umožňuje lepší odvod prebytočného tepla, zníženie trenia a tým aj lepší výkon na trati.

Kalendár pretekov a viac informácií zistíte na našej stránke formuly E.

 

ADAC Opel e-Rally Cup

Špeciálne kvapaliny dodávame aj pre prvý rely šampionát elektromobilov na svete. Na tratiach po Európe proti sebe pretekajú špeciály odvodené od sériového modelu Opel Corsa.

Kalendár akcií pre rok 2023 je už dispozícii. V októbri šampionát zavíta aj do Prahy, príďte sa pozrieť. Všetky novinky o našej spolupráci nájdete na globálnej stránke.

 

Vodík: Pripravený na štarte

Čelný pohľad na prototyp pretekárskeho špeciálu na vodík

 

V spolupráci s Automobile Club de l’Ouest (usporiadatelia napríklad 24 hodín Le Mans) a projektom MissionH24 pracujeme na novom druhu pretekov s pohonom čisto na vodík a nulovými emisiami. K dispozícii už máme inovatívny prototyp aj mobilnú vodíkovú čerpaciu stanicu, ktorá je svetovým unikátom.

Naším cieľom je, aby v roku 2025 v legendárnych pretekoch 24 hodín Le Mans pretekala nová trieda elektrických prototypov na vodíkový pohon. Zistite viac na stránke projektu.

Nenechajte si ujsť novinky zo sveta motoršportu TotalEnergies

Sledujte novinky zo sveta motoršportu TotalEnergies alebo priamo na Facebooku alebo Instagrame, ako sa darí posádkam značky Peugeot na českej ecoRally.

 

Dátum vydania: 6. 4. 2023

Zaregistrujte sa pre odber NEWSLETTERU!

A získajte to najzaujímavejšie zo sveta TotalEnergies

PRÁVNE UPOZORNENIE

Chcem sa prihlásiť sa na odber Newslettera a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov. Z odberu Newslettera je možné sa kedykoľvek odhlásiť tu alebo prostredníctvom odkazu v zaslanom Newsletteri.