Skip to content

TotalEnergies oslavuje 100 rokov! Pozrite sa na fascinujúce momenty našej histórie

V roku 1924 začalo Francúzsko bojovať za svoju energetickú nezávislosť. Založilo preto Francúzsku ropnú spoločnosť, ktorá dnes pod značkou TotalEnergies zamestnáva 100-tisíc ľudí v 120 krajinách sveta vrátane Slovenska.

  

TotalEnergies, 100 rokov, motorové oleje, priemyselné oleje, priekopníci, história, energia

 

Už 100 rokov sme priekopníkmi v energetike

Založením spoločnosti Compagnie Française des Pétroles (CFP) 28. marca 1924 odštartovala sága plná odvahy a statočnosti.

Po prvej svetovej vojne bolo Francúzsko v energetike úplne závislé od Veľkej Británie a Spojených štátov amerických. Zároveň nemalo bezprostredný prístup ku kľúčovej surovine – rope. Preto CFP postavila svoje podnikanie na technickej zdatnosti, inovatívnosti a medzinárodnej expanzii.

Priekopníckeho ducha si nesieme až do dnešných dní.

Zatiaľ čo svet sa v 20. storočí točil okolo čierneho zlata, spoločnosť v 21. storočí plánuje fungovať na dekarbonizovanej energii, najmä elektrine. Pozitívnu rolu v energetickej transformácii bude hrať aj zemný plyn, ktorý oproti uhliu vypúšťa pri výrobe energie dvakrát menej CO2.

Mení sa aj naša stratégia. Spoločnosť TotalEnergies je dnes tretím najväčším svetovým hráčom v oblasti skvapalneného zemného plynu (LNG) a jedným z najrýchlejšie rastúcich výrobcov solárnej a veternej energie.

Čo je našou úlohou do budúcich 100 rokov? Dodávať zákazníkom po celom svete cenovo dostupnú energiu a zároveň znižovať emisie na čistú nulu do roku 2050.

 

Krátky film o dlhej histórii TotalEnergies

Prehrajte si video plné unikátnych dobových záberov s anglickými titulkami:

 

Naše najvýznamnejšie míľniky

1924 – Založenie spoločnosti francúzskou vládou

Naša spoločnosť sa rodí vďaka priazni na najvyšších miestach. Predseda francúzskej vlády Raymond Poincaré iniciuje vznik CFP a jej vedením poveruje Ernesta Merciera, absolventa polytechnickej inžinierskej školy. CFP zároveň získava 25 % tureckej ropnej spoločnosti a pripája sa do okruhu európskych ropných spoločností, ako je napríklad Compagnie Financière Belge des Pétroles (neskôr Petrofina). Tým bol položený základ neskoršej spoločnosti TotalEnergies.

 

založenie Totalenergies, historický dokument, listina, založenie spoločnosti, história Totalenergies, list, história

 

1927 – Hľadanie ropy v Mezopotámii

Turecká ropná spoločnosť vyráža na územie dnešného Iraku a s podporou siedmich francúzskych geológov z CFP objavuje 15. októbra 1927 nový zdroj ropy v púšti v Baba Gurgur neďaleko Kirkúku. Ložisko skrývajúce sa 450 metrov pod zemou vyvinulo pri náleze taký tlak, že ropa vystrekla do výšky viac než 15 metrov. Tímu 700 mužov trvalo osem dní, kým sa podarilo prúd dostať pod kontrolu. Tento objav bol začiatkom dobrodružstva spoločnosti TotalEnergies na Blízkom východe.

 

rafinérie, Irak, 1925, prieskumné vrty, prieskum, história Totalenergies, Blízky východ, ťažba ropy

 

30. roky – nové rafinérie a nález zemného plynu vo Francúzsku

Vyťaženú ropu na Blízkom východe treba spracovať pre francúzsky trh. Preto v roku 1933 vzniká rafinéria Gonfreville v Normandii a o dva roky neskôr ďalšie rafinérie v La Mède v Provensalsku. Veľké a moderné zariadenia dopĺňajú v krajine galského kohúta dvanásť už existujúcich rafinérií. Sú však prvými, ktoré neprevádzkujú zahraničné spoločnosti.

Koncom 50. rokov už tieto dve rafinérie dodávajú 8 miliónov ton ropných produktov ročne, čo znamená zlom aj pre spoločnosť TotalEnergies.

V roku 1939 navyše objavujeme v hĺbke 1 600 metrov prvé uhľovodíkové ložisko Saint-Marcet v Haute-Garonne. Ťažba zemného plynu sa začína v roku 1942 a neskôr pokrýva energetické potreby juhozápadného Francúzska.

2. svetová vojna – boj za slobodu

Pre vojnu sa otriasajú celá francúzska spoločnosť, priemysel aj infraštruktúra. Veľa zamestnancov musí v roku 1939 narukovať do armády. Naše lode, rafinérie aj zásoby sú ničené. CFP chráni svoju strategickú úlohu, ale musí niekoľkokrát ustúpiť a v júli 1940 sa pripája k vichystickému režimu.

Pre nedostatok paliva prichádzame s alternatívami. V roku 1941 zakladáme novú spoločnosť Société nationale des petroleums d’Aquitaine – z ktorej sa neskôr vyvinula skupina Elf – s cieľom hľadať uhľovodík v juhozápadnom Francúzsku.

1954 – nová značka Total

Na svet prichádza nová značka Total, ktorá nás sprevádza až do roku 2021. Tento jednoduchý, ľahko zapamätateľný aj vysloviteľný názov podporuje medzinárodnú expanziu. Zároveň vzniká nová distribučná sieť pre ďalší rast v rámci ropného priemyslu.

 

Total, Totalenergies, cisterna, Air Total, letecké palivo, história Totalenergies, Švajčiarsko

 

Spoločnosť objavuje nové ropné ložiská v Alžírsku a rozširuje svoje podnikanie napríklad v Indonézii.

 

1970 – navýšenie počtu čerpacích staníc vo Francúzsku

V priebehu 70. rokov preberáme spoločnosť Antar, ktorá sa špecializuje na mazivá a motorové oleje, prevádzkuje vo Francúzsku niekoľko rafinérií a 5 670 čerpacích staníc. Vďaka tomu zdvojnásobujeme počet čerpacích staníc vo Francúzsku na kritickú hodnotu 10 000. Je to zásadný zlom pre distribúciu našich produktov.

 

benzínová stanica, Total, Totalenergies, obsluha, historické auto, veterán, 1969, Francúzsko

 

1971 – ťažba ropy a plynu na pobreží Nórska

Ropné ložiská v Severnom mori nám umožňujú diverzifikovať zdroje mimo Stredného východu, čo sa zvlášť hodí po ropnej kríze v roku 1973.

Na začiatku 70. rokov začíname v Ekofisku pri pobreží Nórska ťažiť ropu (vyše 3 miliardy barelov) a taktiež zemný plyn (180 miliárd m³). Ďalšie obrovské ložisko plynu objavujeme vo Friggu (200 miliárd m³) a v Alwyne. Vďaka tejto vysokošpecializovanej, riskantnej a nákladnej ťažbe uhľovodíkov sa zemný plyn stáva plnohodnotnejšou alternatívou ropy a v obchodnom portfóliu zaujíma stále dôležitejšie miesto.

 

História Totalenergies, koláž, 70. roky, Francúzsko, Nórsko, Indonézia, výskumné centrum, rafinérie, ťažba ropy, história

 

1982 – Rekordné hlbinné vrty v mori

V disciplíne hlbinných vrtov v mori patríme k špičke. V roku 1982 približne 100 km od delty Rhôny prekonávame svetový rekord, keď sa náš hlbinný vrt dostáva až do hĺbky 1 714 metrov. Prvé projekty hlbinných vrtov umožňuje vynález špeciálneho stúpacieho potrubia, ktoré spája morské dno s ropnou plošinou na povrchu. Tieto prieskumy ložísk ropy v Stredozemnom mori nám pomáhajú nachádzať nové zdroje mimo Stredného východu.

 

ťažba ropy na mori, hlbinné vrty, 1982, Francúzsko, stúpacie potrubie, Total sub01

 

1989 – nové ekologické inovácie pre palivá

Okrem ťažby ropy vyrábame aj ropné produkty, napríklad motorové oleje, bitúmen alebo motorovú naftu, ktorá sa stále častejšie používa ako automobilové palivo. V roku 1989 uvádzame na trh bezolovnaté palivá Optane a Total Premier, ktoré vyhovujú novým ekologickým štandardom v rafinácii. Vďaka vlastnému výskumu v laboratóriách po celom Francúzsku modernizujeme veľa priemyselných zariadení v skupine.

1996 – Girassol, technologický náskok v ťažbe ropy

Objavujeme jedno z najväčších svetových ložísk ropy na mori. Nachádza sa približne 150 kilometrov od pobrežia Angoly v hĺbke viac než 1 300 metrov na území s rozlohou približne 4 000 km2. Ropné pole Girassol je rozhodujúcim krokom vo vývoji hlbinných operácií ťažby uhľovodíkov. Sprevádzkovali sme plávajúce a plne autonómne plavidlo FPSO, ktoré kombinuje funkcie výroby, skladovania a vykladania s funkciami ropného tankera. Neuveriteľné dobrodružstvo na mori v zóne Block 17 pokračuje ďalšími obrími ložiskami objavenými a vyťaženými v rokoch 2000 a 2010 (Dalia, Rosa, Pazflor, Clov).

 

Angola, 1999, ropné pole, ropná plošina, ťažba ropy, ťažba plynu, more, ťažba na mori

 

Nové milénium – akvizícia pre nové energie

Na začiatku 21. storočia je jasné, že energiou budúcnosti sa stane elektrina. Inovácie a akvizície nám pomáhajú rásť v nových energiách. V roku 2016 preberáme Saft Groupe, svetovú jednotku v dizajne a výrobe high-tech elektrických batérií pre priemysel. Vďaka tejto akvizícii získavame riešenie pre skladovanie elektriny a rozvoj obnoviteľných energií.

V tomto období sme prevzali napríklad spoločnosť Sunpower, druhého najväčšieho výrobcu solárnych panelov. Vstúpili sme do spoločnosti Eren, ktorá sa špecializuje na solárnu, veternú a vodnú energiu. Do nášho portfólia sa pripája aj Direct Energie, tretí najväčší francúzsky dodávateľ zeleného plynu a elektriny.

 

Francúzsko 2016, Saft, elektrické batérie, skupina Totalenergies, obnoviteľná energia

 

2021 – Nový názov TotalEnergies

Značka Total sa mení na TotalEnergies. Nový názov oznamujeme v súlade s novou ambíciou stať sa hlavným hráčom v energetickej transformácii.

Ako multienergetická spoločnosť sa chceme sústrediť na 7 energií (ropu, plyn, elektrinu, vodík, biomasu, vietor a slnko) a dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050 pre všetky globálne aktivity od výroby až po využívanie energetických produktov zákazníkov.

Mohutne investujeme do zelenej elektriny a dekarbonizácie.

V Katare staviame prvú solárnu elektráreň. Podporujeme rozvoj fotovoltických elektrární a ďalšie solárne projekty taktiež v USA, Španielsku, Líbyi a Iraku. V Škótsku plánujeme vďaka projektu Seagreen 1 zásobovať dve tretiny domácností zelenou energiou. Vo Francúzsku meníme rafinériu Grandpuits na platformu „zero oil“, špecializujúcu sa na výrobu biopalív a bioplastov. Vďaka akvizícii Fonroche Biogaz sme vo Francúzsku lídrom v oblasti obnoviteľného plynu. V srdci biorafinérie La Mède neďaleko Marseille riadime projekt zeleného vodíka. Zavádzame taktiež projekty na obnovu spaľovaného plynu z ropných polí s cieľom zásobovať elektrárne plynom. A mohli by sme pokračovať ešte dlho…

 

koláž, obnoviteľné zdroje, solárne panely, solárna elektráreň, veterná elektráreň, veterná farma, 2021, 2023, Francúzsko, Anglicko, Spojené štáty americké, India, LNG, skvapalnený zemný plyn

 

Chcete vedieť viac? Ďalšie historické míľniky našej spoločnosti môžete zažiť na našich globálnych stránkach.

A ak vás, naopak, zaujímajú aktuálne trendy, novinky a naše plány na Slovensku pre tento rok, nemali by ste obísť článok Čo nám tohto roku urobilo radosť a aké prekvapenie chystáme v roku 2024?

Ďakujeme za vašu priazeň a tešíme sa na spoluprácu v budúcich 100 rokoch!

 

Dátum vydania: 17. 4. 2024

 

Prečítajte si tiež:

Zaregistrujte sa pre odber NEWSLETTERU!

A získajte to najzaujímavejšie zo sveta TotalEnergies

PRÁVNE UPOZORNENIE

Chcem sa prihlásiť sa na odber Newslettera a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov. Z odberu Newslettera je možné sa kedykoľvek odhlásiť tu alebo prostredníctvom odkazu v zaslanom Newsletteri.