Skip to content

Príbehy 3 firiem: Ako analýza olejov pomáha v autodoprave, potravinárstve a poľnohospodárstve

Nazrite do zákulisia našich troch klientov, ktorí využívajú analýzu olejov LubAnac na optimalizáciu svojich strojov. Zhodnotia pre vás nielen tradičnú analýzu kvapalín v laboratóriu, ale aj online diagnostiku.

 

Evelien Sterckx, Carlo Mylle,  Wim Pijl

 

Analýza olejov LubAnac od TotalEnergies je už viac než 45 rokov užitočným pomocníkom firiem, ktoré prevádzkujú vozový park alebo priemyselné stroje.

V laboratóriu alebo online

Ako LubAnac funguje? Odoberiete zo svojho stroja vzorku používanej kvapaliny, odošlete ju do nášho laboratória a späť dostanete analýzu s odporúčaním. Vďaka rozboru olejov a kvapalín počas prevádzky odhalíte cenné informácie pre správu a údržbu zariadenia.

Našimi 25 laboratóriami prešlo už viac než 8 miliónov vzoriek kvapalín. Pracoviská sú prepojené do jedného systému, a preto výsledky doručujeme v najvyššej možnej kvalite a rýchlosti aj klientom na Slovensku.

Navyše sme nedávno spustili nový nástroj LubAnac Connected Oil, ktorý stav oleja monitoruje online, 24 hodín denne a 7 dní v týždni. Údaje zo snímača sú porovnateľné s klasickou laboratórnou analýzou. Senzor vykonáva meranie každých 30 sekúnd a výsledky vidia klienti ihneď na svojom počítači alebo mobile.

 

TotalEnergies Connected oil dashboard

LubAnac Connected Oil: Ukážka dashboardu s reálnymi výsledkami analýzy oleja.

 

Online analýza olejov pomáha naplniť princípy Priemyslu 4.0 a taktiež udržateľnosti. Vďaka systému Connected Oil môžu špecialisti naplánovať optimálny interval vypúšťania kvapalín a zároveň bezprostredne dostávajú upozornenie na prípadné znečistenie oleja, napríklad vodou.

Poďme sa pozrieť na praktické skúsenosti.

 

Príbeh 1: Analýza olejov v cestnej doprave

Rodinná firma Van de Poel z Belgicka sa už vyše 40 rokov zaoberá medzinárodnou logistikou a automobilovou nákladnou prepravou. Jej flotila dnes zahŕňa 165 nákladných vozidiel značiek, ako sú Scania, DAF alebo Mercedes. Vďaka 25 chladiarenským návesom firma transportuje aj tovar uchovávaný v regulovanej teplote. Do modra sfarbené autá Van de Poel môžete stretnúť na cestách v západnej aj strednej Európe.

 

Evelien Sterckx, prevádzková manažérka logistickej a prepravnej spoločnosti Van de Poel

 

Najväčšou výzvou je zaistiť včasnú údržbu vozidiel a zároveň vrátiť autá čo najrýchlejšie späť do prevádzky.

„TotalEnergies nám uľahčujú prácu vďaka systému LubAnac. Funguje to tak, že odoberieme malé vzorky oleja z rôznych častí motora, odošleme ich a späť dostaneme analýzu,“ opisuje Evelien Sterckxová, prevádzková manažérka firmy.

„Vďaka analýze vzoriek motorového oleja odhaľujeme problémy ešte pred tým, ako im začne čeliť náš kamión.“

Diagnostika oleja LubAnac rozpozná napríklad zvýšené opotrebovanie pohyblivých častí motora, prípadný únik chladiacej kvapaliny do oleja, palivo v motorovom oleji alebo zvýšené množstvo sadzí, ktoré vedie k zaneseniu filtra pevných častíc.

Dôležitosť týchto informácií stúpa kvôli tomu, že autá prepravnej firmy musia byť prakticky neustále na ceste.

„Od TotalEnergies využívame aj SmartTank, čo je ďalší užitočný nástroj, ktorý meria stav nádrže. Keď je takmer prázdna, príde nám e-mail a môžeme v správnej chvíli objednať nový olej,“ hovorí Reinhout Bernaerts, manažér logistiky.

Spoločnosť Van de Poel využíva pre všetky pohonné jednotky náš motorový olej Rubia. O tomto špecializovanom rade olejov pre nákladné vozidlá, kamióny alebo napríklad aj autobusy sme nedávno písali v článku Rubia: Ťažká váha medzi motorovými olejmi ovenčená 200+ schváleniami.

„Olej Rubia a služby TotalEnergies nám pomáhajú znížiť TCO (Total COst of ownership). Náš truck zvládne vyšší počet kilometrov na ceste, s nižšou potrebou údržby a nižšími nákladmi,“ dodáva Reinhout Bernaerts.

 

Príbeh 2: Analýza olejov pri spracovaní zemiakov

Rodinná spoločnosť Mydibel sa od roku 1988 zaoberá výrobou a predajom zemiakových pochúťok. V ponuke nájdeme hranolčeky, krokety, placky, plátky, vločky a, samozrejme, kaše. Firma so 700 zamestnancami ročne spracuje približne 700 000 ton zemiakov a predá vyše 400 000 ton hotových výrobkov. A v takej veľkosti sú už potrebné perfektne premazané stroje a fungujúce procesy.

 

Carlo Mylle, majiteľ a riaditeľ potravinárskej firmy Mydibel

 

„Pomocou senzora pripojeného na internet môžeme online sledovať proces starnutia oleja vo všetkých našich bioplynových motoroch a určiť najlepší okamih pre výmenu oleja. Týmto spôsobom znižujeme náklady a napĺňame prioritu udržateľnosti,“ hovorí Carlo Mylle, majiteľ a riaditeľ firmy.

„Vďaka systému Connected Oil monitorujeme stav oleja vždy, keď potrebujeme. Napríklad výmenu oleja môžeme naplánovať ešte v čase, keď je stále v dobrom stave. Znižujeme spotrebu oleja a predchádzame neplánovaným odstávkam motora,“ hodnotí Sébastien Jimenez, technik údržby.

Spoločnosť Mydibel je spokojným klientom TotalEnergies už viac než 20 rokov.

 

Príbeh 3: Analýza olejov pri pestovaní paradajok

Poľnohospodár Wim Pijl z Belgicka a jeho rodina sa už desiatky rokov živí pestovaním paradajok. Skôr ako sa však vypestované paradajky dostanú do obchodov a na taniere spotrebiteľov, je nutné zaistiť správne podmienky pre vykurovanie skleníkov. Paradajky potrebujú svetlo a teplo na svoj rast, CO2 na fotosyntézu. Riešením je spoločná výroba elektriny a tepla, na čo je opäť potrebný bezchybne bežiaci stroj.

 

Poľnohospodár Wim Pijl z Belgicka

 

„Používame dve kombinované kogeneračné jednotky na zemný plyn, ktoré produkujú 3,3 MW. Skleníkom tak dodávajú energiu na osvetlenie a vykurovanie. Oxid uhličitý, ktorý vzniká z motorov, je vstrekovaný do skleníkov, kde pomáha rastlinám rásť,“ opisuje svoje udržateľné hospodárenie Wim Pijl.

„Vďaka systému Connected Oil od spoločnosti TotalEnergies môžem priebežne sledovať starnutie oleja a naplánovať včasný servis motora zariadenia. To prispelo k optimálnej prevádzke nášho energetického systému.“

 

Exkurzia v LubAnac centre

Sme veľmi radi, že niektorým klientom z nášho regiónu sme tohto roku v septembri mohli zaistiť špeciálny zážitok – návštevu centra LubAnac v belgickej dedinke v Ertvelde. Pozrite si fotky z exkurzie:

 

LubAnac centrum – nové a moderné laboratóriá v závode TotalEnergies v Ertvelde

Naši klienti na návšteve závodu TotalEnergies v Ertvelde. 
Je tu jedno z najnovších a najmodernejších laboratórií.

 

LubAnac centrum – proces výroby a analýzy oleja

Ukázali sme si proces výroby a analýzy oleja.

 

LubAnac centrum – pokročilé technológie pri analýze olejov

Zoznámili sme sa s pokročilými technológiami a preskúmali nové príležitosti. 
Všetci odchádzali s novou energiou a inšpiráciou, ako transformovať svoje podnikanie.

 

Ak by vás zaujímali detaily týkajúce sa analýzy olejov LubAnac prípadne ako by sme mohli pomôcť optimalizovať vašu prevádzku, neváhajte nás, samozrejme, kontaktovať.

 

Dátum vydania: 28. 11. 2023

 

Prečítajte si tiež:

Zaregistrujte sa pre odber NEWSLETTERU!

A získajte to najzaujímavejšie zo sveta TotalEnergies

PRÁVNE UPOZORNENIE

Chcem sa prihlásiť sa na odber Newslettera a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov. Z odberu Newslettera je možné sa kedykoľvek odhlásiť tu alebo prostredníctvom odkazu v zaslanom Newsletteri.