Skip to content

Akú údržbu robiť na poľnohospodárskych strojoch pred zimou? Tipy a rady z praxe

Opýtali sme sa profesionálov z odboru, ako sa po zbere správne postarať o poľnohospodársku techniku, aby bola v 100 % kondícii na ďalšiu sezónu.

Poľnohospodár stojí na poli s kombajnom v pozadí

 

  1. Najčastejšie chyby v starostlivosti o poľnohospodárske stroje
  2. Základné kroky, ako sa postarať o stroj po zbere alebo po sezóne
  3. Príprava stroja na dlhšie odstavenie, napríklad na zimu
  4. Čo je vhodné urobiť naviac oproti základnej údržbe
  5. Do čoho sa vyplatí investovať

1) Najčastejšie chyby v starostlivosti o poľnohospodárske stroje

Možno ste už aj vy počuli niektoré z nasledujúcich tvrdení:

  • „Po sezóne stačí stroj odstaviť v stave, v akom je. Nachystá sa až pred nasadením.“
  • „Na údržbu stroja stačí len chvíľa, veď ide o neproduktívny čas.“
  • „Stroj stačí vytiahnuť z garáže pár dní pred nasadením.“
  • „S modernými strojmi môže jazdiť prakticky každý, aj tak bude stroj dosahovať maximálne výkony.“

Prax nám ukazuje, že to je presne naopak.

Správna starostlivosť o jednoúčelové (kombajn, balíkovač) i viacúčelové (traktory) stroje sa vždy vyplatí. Predlžuje životnosť, zefektívňuje chod a znižuje riziko poruchy alebo neočakávanej odstávky.

Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, je dôležitá spolupráca užívateľa alebo majiteľa stroja a servisnej organizácie. Na oboch stranách sú ľudia, naplánované práce, požiadavky a možnosti riešenia. Kľúčová je preto ochota dohodnúť sa.

2) Základné kroky, ako sa postarať o stroj po zbere alebo po sezóne

  • Očistenie: Stroj je najprv nutné očistiť od mechanických nečistôt, ktoré by po čase mohli viesť ku korózii. Ideálne je čistenie tlakovým vzduchom, ktoré je aj najšetrnejšie, predovšetkým k elektronike dnešných strojov.
  • Kontrola: Po kompletnom očistení aspoň vizuálne skontrolujte celý stroj kvôli prípadnému poškodeniu, netesnosti či opotrebeniu, ktoré mohli vzniknúť pri náročnom zbere, prípadne či nejaký diel nechýba.
  • Nastavenie: Riaďte sa pokynmi v návode na obsluhu Vášho stroja týkajúcich sa nastavenia a výmeny prevádzkových kvapalín po určitom počte motohodín (Mth) v prevádzke.
  • Údržba v servise: Nechajte celý stroj skontrolovať vo svojom servise na pravidelnej posezónnej prehliadke. Ihneď získate predstavu o jeho stave. Prípadné nedostatky, ktoré servis objaví, riešte s ohľadom na ich vplyv na ďalšiu prevádzku stroja, ideálne čo najskôr.

Po všetkých týchto krokoch zaparkujte stroj na suchom a vetranom mieste.

3) Príprava stroja na dlhšie odstavenie, napríklad na zimu

Presné inštrukcie, čo každý stroj vyžaduje pri uskladnení na dlhší čas, nájdete v návode na obsluhu. Obvykle zahŕňajú tieto kroky:

  • Premazať všetky mazacie body. Aký typ oleja použiť pre jednotlivé časti zistíte v návode alebo v špeciálnom mazacom pláne.
  • Skontrolovať stav, prípadne doplniť prevádzkové náplne. Nádrže na palivo a močovinu sa odporúča doplniť približne na polovicu objemu.
  • Zabezpečiť stroj proti poškodeniu hlodavcami.
  • Odpojiť batériu, ak to výrobca odporúča alebo povoľuje. Zabráni sa tak jej prípadnému úplnému vybitiu a tým aj možnej strate kapacity.

4) Čo je vhodné urobiť naviac oproti základnej údržbe

Skúsenosti z praxe nám opakovane potvrdili, že sa preventívne služby vyplatia. Dokážu včas odhaliť problémy, ktoré by mohli skončiť drahými opravami.

Sledujte stav svojich strojov pomocou analýzy oleja LubAnac a znížte riziko neplánovaných odstávok a s tým súvisiacich nákladov. Vďaka LubAnac získate priebežný prehľad o kondícii a stave jednotlivých komponentov stroja. Analýza oterových kovov vám pomôže odhaliť prípadné zvýšené opotrebenie pohyblivých častí motora. Takisto LubAnac zistí prípadný únik chladiacej kvapaliny do oleja, palivo v motorovom oleji alebo zvýšené množstvo sadzí, ktoré môže viesť k zaneseniu filtra pevných častíc (FAP). TotalEnergies ponúka LubAnac vo viac než 100 krajinách sveta vrátane Slovenska.

Ďalšie preventívne služby odborných firiem umožňujú kontrolovať prvky palivovej sústavy (injektory alebo vysokotlakové čerpadlá) a ložiská. Zmluvné servisy ponúkajú aj kontrolnú diagnostiku celých strojov na diaľku.

Vzhľadom na krátkodobé nasadenie techniky počas zberu a vysoké nároky na prevádzku je veľmi dôležité zvoliť kvalitné palivá, mazivá, močovinu a náhradné diely. Prípadné úspory na týchto položkách sa draho vrátia v podobe poruchy stroja v najmenej vhodnej chvíli.

5) Do čoho sa vyplatí investovať

Jednotlivé kroky údržby sa môžu pre každý stroj líšiť. Všeobecné zásady však platia pre všetky rovnako:

  1. Základom je dôkladná údržba strojov s použitím kvalitných osvedčených olejov, mazív a náhradných dielov. Predídete tak neočakávaným problémom a znížite náklady na neskoršie opravy.
  2. Rovnako dôležitá je správna obsluha strojov vyškolenými pracovníkmi, ktorá je nevyhnutná pre efektívnu prevádzku.
  3. Investícia do preventívnej kontroly a monitorovania strojov vrátane monitorovania stavu zariadenia na diaľku sa vyplatí vďaka rýchlejšiemu objaveniu porúch a optimalizácii prevádzky.

Riešenie TotalEnergies pre poľnohospodárstvo

Barel a kanister oleja Agri na bielom pozadí

Aby sme vám pomohli zaistiť spoľahlivosť strojov, ich maximálnu životnosť a výkon nielen pri zbere, ponúkame už 60 rokov špičkové mazivá radu Agri vyvinutá na míru pro zemědělství v spolupráci s výrobcami strojov.

Kompletný rad mazív Agri pre poľnohospodárstvo a lesníctvo pokrýva všetky aplikácie: od motorov, prevodoviek a náprav cez hydrauliku, plastické mazivá, chladiace kvapaliny až po mazivá pre reťazové píly.

Je k dispozícii aj v biologicky odbúrateľnom variante, kde takisto exkluzívne ponúkame oleje pre motory, prevodovky, nápravy či motorové píly vrátane plastických mazív a hydraulických kvapalín. Tieto produkty spĺňajú všetky zákonné normy pre prácu v chránenej oblasti a umožňujú pracovať napríklad v ekologickom poľnohospodárstve. V porovnaní s konvenčnými olejmi dosahujú rovnaký alebo lepší výkon.

Pozrite sa na kompletnú ponuku mazív Agri.

 

Dátum vydania: 2. 11. 2022

Zaregistrujte sa pre odber NEWSLETTERU!

A získajte to najzaujímavejšie zo sveta TotalEnergies

PRÁVNE UPOZORNENIE

Chcem sa prihlásiť sa na odber Newslettera a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov. Z odberu Newslettera je možné sa kedykoľvek odhlásiť tu alebo prostredníctvom odkazu v zaslanom Newsletteri.