Skip to content

10 príkladov, ako mazivá Nevastane zvyšujú kvalitu a bezpečnosť potravín

Skĺbiť efektivitu, kvalitu a bezpečnosť je pri výrobe potravín kľúčové. Naše priemyselné oleje a mazivá pomáhajú riešiť túto výzvu už vyše 80 rokov po celom svete vrátane Slovenska.

Denise Novaes, Food Manager TotalEnergies

„Vďaka našej prítomnosti vo viac než 160 krajinách sme schopní oleje a mazivá Nevastane doručiť kamkoľvek,“ hovorí Denise Novaes, Food Manager TotalEnergies.

 

Keď je reč o olejoch v súvislosti s jedlom, väčšine ľudí asi napadnú kuchynské oleje na smaženie alebo dochucovanie pokrmov.

My sa však budeme v tomto článku, samozrejme, držať našej špecializácie – technických olejov a mazív. Naše kvapaliny Nevastane chránia stroje v potravinárskom a nápojovom priemysle proti opotrebovaniu a umožňujú hladkú prevádzku výrobných liniek aj v prípade náhodného kontaktu maziva s potravinou (NFS H1).

Na čo využijete produkty Nevastane?

Produktový rad Nevastane od TotalEnergies zahŕňa hydraulické, prevodové a kompresorové oleje, rovnako ako mazivá pre reťaze. Ďalej ponúkame aj špecializované produkty, ako sú prostriedok na rozpúšťanie cukru, chladiaca kvapalina na báze MPG alebo vykurovací olej.

Portfólio je bohaté aj na špecializované plastické mazivá na báze sulfonátového komplexu vápnika a tiež hliníkového a vápenatého komplexu. Spreje Nevastane zas môžete použiť na ochranu aj uvoľňovanie zadretých mechanizmov v náročných podmienkach.

Máme zároveň kompletné riešenie pre peletovacie lisy v segmente krmív pre zvieratá: od minerálneho maziva z vápenatého komplexu až po komplex sulfonátu vápnika so syntetickým olejom a schváleniami od hlavných výrobcov strojov.

Eric Toussai, Field Engineer For Food Market TotalEnergies

„S výrobkami Nevastane je možné predĺžiť intervaly výmeny oleja, znížiť energetickú náročnosť, celkové náklady (TCO) a zvýšiť efektivitu výroby,“ hovorí Eric Toussai, Field Engineer For Food Market TotalEnergies.

Príklady, ako zvyšujeme bezpečnosť potravín

Ak sa konvenčné mazivo dostane do styku s potravinou, nesmie sa dotknutá potravina predávať.

Preto potravinárske oleje a mazivá Nevastane vyvíjame tak, aby sme čo najviac obmedzili problémy s kontamináciou, čo vyžaduje systém analýzy rizík a kritických kontrolných bodov (HACCP). Prečítajte si desať príkladov, ako riešime bezpečnosť potravín.

 

  1. NSF H1 – možnosť využitia po náhodnom kontakte s potravinami
    Výrobky Nevastane obsahujú iba látky schválené (FDA 21 CFR 178.3570) pre náhodný kontakt s potravinami, teda chemické zlúčeniny uznané ako zdravotne neškodné. Vďaka tomu máme registráciu v programe NSF H1, ktorý potvrdzuje možnosť využiť produkty Nevastane aj pri náhodnom kontakte s potravinami na výrobnej linke. Za náhodný kontakt sa považuje únik maziva v množstve maximálne 10 ppm, teda na 1 kg vyrobenej potraviny pripadá najviac 10 mg maziva.
     
  2. Certifikát ISO 21469
    Ďalším výsledkom auditov Úradu na kontrolu potravín a liečiv (FDA) je certifikát ISO 21469. Ide o najvyššie potvrdenie, že zloženie výrobkov Nevastane je v súlade s normami. Výrobky s týmto certifikátom je možné používať pri náhodnom styku s potravinami.
     
  3. Pravidelné kontroly výrobného procesu
    Našu továreň na mazivá pravidelne auditujú aj zástupcovia kontrolnej organizácie NSF (National Sanitary Foundation), aby overili, či výrobný proces spĺňa prísne normy výroby mazív pre potravinársky priemysel.
     
  4. Kóšer, halal
    Výrobný závod Nevastane navštevujú aj zástupcovia náboženských skupín judaizmu a islamu. Kontrolujú, či výroba prebieha v súlade s požiadavkami kóšer a halal. Aj v tomto prípade dostávame potvrdenie vo forme príslušných certifikátov.
     
  5. 100 % vegánske zloženie
    Produkty Nevastane sú plne vegánske, ich zloženie neobsahuje žiadne živočíšne látky.
     
  6. Žiadne GMO
    Výrobky Nevastane neobsahujú ani geneticky modifikované zlúčeniny, teda takzvané GMO.
     
  7. Žiadne alergény
    Používaním našich výrobkov na výrobnej linke sa nezavádzajú ďalšie senzibilizujúce látky. Produkty Nevastane neobsahujú alergény, čo je v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady EÚ č. 1169/2011 zo dňa 25. októbra 2011, v znení nariadenia EÚ/1155/2013.
     
  8. Schválenia výrobcov strojov
    Úzko spolupracujeme s hlavnými výrobcami potravinárskych zariadení a získavame ich schválenia a potvrdenia o účinnosti našich mazív.
     
  9. Špeciálne obaly
    Obaly Nevastane majú potravinárske schválenie. Vďaka dizajnu v zelenej farbe sú výrobky ľahko rozpoznateľné, čo znižuje riziko chýb pri aplikácii.
     
  10. Dbáme aj na mazivá pri výrobe krmív pre zvieratá
    Mazanie peletovacích lisov súvisí aj s kvalitou jedla, ktoré jeme. Mazivo sa prirodzene opotrebováva a „mizne“ spolu s vyrobenými peletami. V prípade výroby krmiva pre zvieratá sa dostáva do veľkoobjemového obalu a neskôr aj do žalúdka spotrebiteľa. Tým, že dbáme na kvalitu mazadiel používaných pri výrobe krmív, sa staráme aj o naše vlastné zdravie.

Kde sa vyrábajú produkty Nevastane?

V Baisieux, malom mestečku na severe Francúzska blízko hranice s Belgickom, leží továreň Imperator dcérskej firmy TotalEnergies. Každý rok sa tu vyrobí 23 000 ton rôznorodých mazacích tukov a mazív.

A práve tu sa rodia aj produkty pod značkou Nevastane.

Pozrite si videoreportáž priamo z nášho závodu:

 

 

Neváhajte preskúmať ponuku produktov Nevastane podrobnejšie na našom webe.

S výberom olejov a mazív vám pomôže aj náš katalóg produktov. Ak hľadáte produkt Nevastane pre konkrétne zariadenie, využite našu aplikáciu mazací plán alebo nás, samozrejme, kontaktujte.

 

Dátum vydania: 24. 10. 2023

 

Prečítajte si tiež:

Zaregistrujte sa pre odber NEWSLETTERU!

A získajte to najzaujímavejšie zo sveta TotalEnergies

PRÁVNE UPOZORNENIE

Chcem sa prihlásiť sa na odber Newslettera a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov. Z odberu Newslettera je možné sa kedykoľvek odhlásiť tu alebo prostredníctvom odkazu v zaslanom Newsletteri.