Skip to content

Overené: Nové letecké palivo znižuje emisie CO2 o tri tony

Cestujúci mali počas letu z Nice do Paríža zaujímavý zážitok. Lietadlo bolo poháňané palivom, ktoré bolo z 30 % obnoviteľné.

Cisterna TotalEnergies s udržateľným palivom tankuje palivo do dopravného lietadla

 

Let 6235 spoločnosti Air France, ktorý odštartoval 1. októbra o 18:30 z letiska Nice Côte d'Azur a smeroval na parížske letisko Orly, predstavoval jedinečný moment v úsilí o zníženie emisií oxidu uhličitého v leteckej doprave.

Palivová nádrž lietadla obsahovala špeciálne palivo od spoločnosti TotalEnergies s 30 % podielom udržateľných zdrojov.

Z čoho bolo vyrobené udržateľné palivo?

Biopalivo pre tento let bolo vyrobené z použitých kuchynských olejov – odpadu a zvyškov, ktoré vznikajú v obehovom hospodárstve. Spoločnosť TotalEnergies vyrobila palivo vo svojej biorafinérii v La (Bouches-du-Rhône) a v závode v Oudalle (Seine-Maritime).

Používanie šetrného paliva viedlo k zníženiu emisií CO2 o 3 tony.

Mimoriadny let sa uskutočnil v rámci Nice Transition Days, medzinárodného festivalu oslavujúceho ekologické inovácie, a Transition Forum, ekonomickej konferencie zameranej na urýchlenie prechodu k nízkouhlíkovej budúcnosti.

Aká je budúcnosť udržateľného leteckého paliva?

Let z Nice do Paríža bol ďalším krokom spoločností Air France a TotalEnergies na podporu a rozvoj výroby udržateľného leteckého paliva, čo je predpokladom jeho celosvetového nasadenia na letiskách.

 

Zástupcovia spoločností TotalEnergies a Air France pred lietadlom na letisku v Nice vo Francúzsku

(Zdroj: Aeroport Nice)

Naše udržateľné letecké palivo (SAF – Sustainable Aviation Fuel) je okamžite dostupnou možnosťou na výrazné zníženie emisií CO2 v letectve. Počas celého životného cyklu produkuje v priemere o 80 % menej CO2. Možno ho dodatočne vpraviť do existujúcej skladovacej a distribučnej infraštruktúry, lietadiel a motorov bez akýchkoľvek úprav.

Spoločnosť TotalEnergies dodáva kvalitné letecké palivá a mazivá leteckým spoločnostiam, armáde, leteckému priemyslu a majiteľom malých športových a ultraľahkých lietadiel. Ponúkame aj veľkoobchodný predaj leteckých palív a mazív iným letiskám alebo iným subjektom.

Pozrite si náš sortiment leteckého paliva, petroleja, benzínu a mazív.

Zaregistrujte sa pre odber NEWSLETTERU!

A získajte to najzaujímavejšie zo sveta TotalEnergies

PRÁVNE UPOZORNENIE

Chcem sa prihlásiť sa na odber Newslettera a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov. Z odberu Newslettera je možné sa kedykoľvek odhlásiť tu alebo prostredníctvom odkazu v zaslanom Newsletteri.