Skip to content

Testy našich motorových olejov 2022: recenzie, porovnanie, skúsenosti

Vyberáte motorový olej do auta? Pozrite si výsledky porovnávacích testov od nezávislých testerov a na hodnotenia zákazníkov. Ako dopadli mazivá TotalEnergies?

Zákazník si v predajni vyberá motorové oleje

Na Slovensku sú najpoužívanejšie motorové oleje, ktoré majú viskozitný rozsah SAE 5W-40 a 5W-30 (norma udávajúca tekutosť pri nízkych a vysokých teplotách). A práve na mazivá s týmito viskozitnými rozsahmi sa zameriavame.

Ako uspeli naši reprezentanti Quartz 9000 Energy a Quartz Ineo v porovnaní s inými značkami, ako je Castrol, Liqui Moly, Mobil, Motul, Petronas, Ravenol, Repsol, Shell, Valvoline a ďalšími?

Recenzie olejov Quartz 9000 s viskozitou 5W-40

Test v Nemecku: zlatá medaila

Nemecký portál MeisterBob.de analyzoval 25 motorových olejov. Za celkového víťaza a všeobecne za najlepší motorový olej bolo vyhlásené mazivo Quartz 9000 Energy 5W-40.

Autori upozorňujú, že pri nákupe by sme mali zohľadniť predovšetkým viskozitný rozsah, použitie pre benzínový alebo dieselový agregát, prítomnosť FAP filtra, OEM špecifikáciu a tiež kvalitu a objem oleja. Vyššia cena pritom nemusí znamenať lepšiu voľbu.

Etiketa motorového oleja Quartz 9000

„Motorový olej Quartz 9000 Energy je vhodný pre športovo založených vodičov. Udržiava motor čistý, čím predlžuje jeho životnosť. Nie je určený pre vozidlá vybavené filtrami pevných častíc.“

 

Test vo Francúzsku: najlepší motorový olej v roku 2022

Francúzsky server Meilleurtest.fr publikoval porovnanie šiestich najlepších motorových olejov. Quartz 9000 Energy 5W-40 bol vyhodnotený ako najlepší motorový olej s ôsmimi bodmi z desiatich.

„Motorový olej Quartz 9000 je vynikajúcou voľbou pre optimálnu čistotu motora. Možno ho použiť pre benzínové aj naftové motory. Tento motorový olej bol vyvinutý aj pre dodávky a úžitkové vozidlá, ktoré nie sú vybavené filtrami pevných častíc.“

 

Porovnanie v Českej republike: umiestnenie medzi najlepšími

Nezávislí testeri webu Portál Řidiče.cz vybrali Quartz 9000 5W-40 medzi päť odporúčaných motorových olejov.

„Používatelia na ňom oceňujú skvelé vlastnosti aj pri extrémnych teplotách. Neprekážajú mu studené štarty v zimnom období, ani horúce letné dni. Veľkým pozitívom je skvelá cena, ktorá zodpovedá solídnemu výkonu. Ten umocňuje účinnosť pri vyššej záťaži. Spotrebitelia si pochvaľujú dlhú životnosť a cenu.“

Aj na webe Rankito.cz sa náš produkt Quartz 9000 Energy 5W-40 umiestnil medzi najlepšími. Recenzie uvádzajú dobré vlastnosti pri nízkych aj vysokých teplotách, pri vyššej záťaži a tiež veľmi dobrú cenu.

„Tento poctivý, čisto syntetický olej zaručuje skvelú stabilitu. Výborne sa osvedčí pri studenom štarte aj pri nízkych teplotách. Rovnako dobré vlastnosti poskytne ale aj v lete, keď sa ortuť teplomeru šplhá neznesiteľne vysoko.“

 

Čo hovoria zákazníci?

Obľúbenosť oleja Quartz 9000 5W-40 potvrdzujú aj názory a recenzie zákazníkov v nezávislých porovnaní produktov. Na Heureka.cz nájdete momentálne takmer 600 hodnotení s priemerným skóre 96 %. Rovnako olej hodnotia používatelia v 100 recenziách na Zboží.cz.

Vyberáme zopár zaujímavých názorov na motorový olej Quartz 9000 5W-40:

  • „Osvedčený olej, roky používaný.“
  • „Overená kvalita za prijateľnú cenu.“
  • „Lacnejší než konkurencia a kvalitatívne identický, no s lepšou absorpciou kalu v motore.“
  • „Kvalitný olej za dobrú cenu.“
  • „Cenovo výhodný prémiový olej.“
  • „Kupujem tento olej už niekoľko rokov, mám najazdených stovky tisíc kilometrov a všetko je v úplnom poriadku.“
  • „Osvedčená kvalita za rozumnú cenu. Spĺňa všetky potrebné normy.“
  • „Iný už nechcem – počas dlhých rokov používania sa osvedčil a vyplatil...“

Recenzie olejov Quartz Ineo s viskozitou 5W-30

Test v Poľsku: Strieborná medaila

Poľský web SwiatMotoryzacji.com hodnotil osem produktov v kategórii 5W-30. Na druhom mieste sa umiestnil motorový olej Quartz Ineo ECS 5W-30.

„Quartz Ineo ECS 5W-30 je syntetické mazivo s unikátnym aditivačným balíčkom, ktorý chráni motor pred opotrebovaním a zbavuje ho zvyškových nečistôt a zabraňuje usadzovaniu kalov. Tento olej je vhodný pre benzínové aj naftové motory vrátane vozidiel vybavených filtrom pevných častíc alebo SCR katalyzátorom. Odporúča sa najmä pre vozidlá Peugeot a Citroën.“

Etiketa motorového oleja Quartz Ineo

Test v Nemecku: tri bronzové medaily

Tretie miesta obsadili oleje z radu Quartz Ineo v rebríčkoch troch nemeckých webov: 10toptest.de, Vergleich.org, Garagen-Rostock.de.

„Výrobca motorového oleja Quartz Ineo Longlife 5W-30 a 0W-30 inzeruje zlepšenie účinku filtra pevných častíc. To sa v teste potvrdilo, aj keď rozdiel oproti iným motorovým olejom v danej cenovej kategórii bol len nepatrný. Motorový olej v zásade nemá takmer žiadne slabiny a je zaujímavý aj z hľadiska ceny,“ hodnotí prvý menovaný web.

Druhý menovaný web vidí produkt Quartz Ineo ECS 5W-30 ako dobrú voľbu za rozumnú cenu. Posledný menovaný web pri produktovom variante Quartz Ineo MC3 5W-30 kvituje nízku cenu, vhodnosť aj pre vozidlá vybavené FAP filtrom a SCR katalyzátorom, a rovnako aj predĺžený výmenný interval. Skloňuje sa aj nízky obsah fosforu a síry.

 

Čo hovoria zákazníci?

Rad motorových olejov Quartz Ineo je oceňovaný aj zákazníkmi v porovnaniach produktov. Napríklad na Heureka.cz nájdeme pre produktový variant ECS 5W-30 teraz skoro 1 000 hodnotení a skóre 97 %. Na Zboží.cz má produkt výsledok 94 % zo 144 hodnotení.

Vyberáme zopár zaujímavých názorov na Quartz Ineo ECS:

  • „Jednoducho kvalitný olej. Tichý chod motora, nízka spotreba. Nie je drahý.“
  • „Výborná viskozita, používaný dlhodobo v aute Peugeot, výborná cena.“
  • „Kvalitný olej pre motory s filtrom pevných častíc.“
  • „Motor má hladký a ľahký chod. Totiž ide o ľahkobežný olej. Produkt používam deväť rokov.“
  • „Nízky obsah síry... Ja to necítim, ale katalyzátor áno :-)“
  • „Tichý chod, okamžite klesla spotreba, odporúčaný olej pre moje auto.“
  • „Kvalitný motorový olej pre výkonné moderné dieselové motory so zvýšeným intervalom výmeny (do 30 000 km).“

Zhrnutie a odporúčania

Ako všetky ankety a rebríčky, aj testy motorových olejov treba brať s rezervou. Výsledky vždy závisia od metodiky, sledovaných parametrov aj zvolených produktov. Sme však radi, že motorové oleje Quartz pravidelne dostávajú najlepšie známky v testoch aj recenziách zákazníkov. Ak máte s našimi mazivami skúsenosť aj vy alebo by ste sa chceli niečo spýtať, napíšte nám, budeme radi.

Ak vyberáte motorový olej, vždy sa riaďte odporúčaniami výrobcu svojho vozidla. Poradiť sa môžete tiež s profesionálmi v autorizovaných autoservisoch. Správny olej pre vaše auto, motorku alebo iný dopravný prostriedok vám pomôže nájsť naša aplikácia Mazací plán LubAdvisor. Mazivá môžete zakúpiť tiež u našich autorizovaných distribútorov automobilových olejov.

 

Dátum vydania: 22. 4. 2022

Zaregistrujte sa pre odber NEWSLETTERU!

A získajte to najzaujímavejšie zo sveta TotalEnergies

PRÁVNE UPOZORNENIE

Chcem sa prihlásiť sa na odber Newslettera a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov. Z odberu Newslettera je možné sa kedykoľvek odhlásiť tu alebo prostredníctvom odkazu v zaslanom Newsletteri.