Skip to content

Pripravte sa na sezónu s radom AGRI, olejmi pre poľnohospodárstvo a lesníctvo

Poľnohospodárska sezóna je v plnom prúde. Pre poľnohospodárske stroje to znamená predovšetkým plné nasadenie v teréne a s tým spojené vyššie nároky na údržbu. Spolu s naším technikom sme pre vás pripravili niekoľko tipov, ako na pravidelný servis veľkých strojov. Poradíme vám aj s výberom a použitím tých správnych olejov, a to s ohľadom na hospodárnosť prevádzky a šetrnosť k životnému prostrediu.

Správna a pravidelná údržba nielen poľnohospodárskej techniky je kľúčová pre jej vysoký a spoľahlivý výkon a dlhú životnosť. Jednoúčelové (kombajn, balíkovačka) aj viacúčelové (traktory) stroje sa oplatí servisovať priebežne, a nie až keď sa objaví porucha. Vyhnete sa tak ich neplánovaným odstávkam a nákladným opravám.

  

TotalEnergies, Agri, motorové oleje, poľnohospodársky stroj, poľnohospodárska technika, traktor, orba

Pravidelná údržba a používanie kvalitných mazív sú kľúčové pre správny chod poľnohospodárskych aj lesníckych strojov.

 

Ako vykonávať pravidelný servis poľnohospodárskej techniky v 5 krokoch

Spýtali sme sa jedného z našich odborníkov s dlhoročnou praxou, čo je pre servis poľnohospodárskej a prípadne aj lesníckej techniky najdôležitejšie. Odpoveď znela jasne: pravidelná kontrola a údržba strojov je najlepšia prevencia.

Pre správny chod celého vozového parku a dosiahnutie maximálnej spoľahlivosti je dôležité vykonávať pravidelne najmä nasledujúce úkony.

 

1) Čistenie:

Stroj by sa mal čistiť od veľkých nánosov špiny, teda od prachu a blata. Veľké vrstvy nečistôt môžu zvýšiť opotrebenie pohyblivých dielov a v dlhodobom horizonte prispievajú k vzniku korózie. Vhodné je oplachovanie tlakovou vodou - avšak pozor, aby sa nedostala napríklad do hydraulických uzlov alebo elektroniky.

„S ohľadom na čím ďalej citlivejšiu elektroniku je lepšie tie časti stroja, ktoré obsahujú malé súčiastky, elektronické obvody alebo citlivé hydraulické systémy, čistiť iba stlačeným vzduchom. Hodí sa aj na čistenie chladičov alebo vzduchových filtrov,“ vysvetľuje technik Pavel Universal.

 

2) Vizuálna kontrola:

Očistenie stroja od hrubej špiny je zásadné pre druhý krok údržby – vizuálnu kontrolu hlavných častí stroja. Obísť celý stroj zaberie len chvíľku. Cieľom je uistiť sa, že

  • pneumatiky sú v dobrom stave,
  • nedochádza k úniku prevádzkových kvapalín,
  • pohyblivé súčasti nie sú nadmerne opotrebované, 
  • žiadny diel nechýba.

Pokiaľ počas kontroly odhalíte akúkoľvek vadu, ktorá môže mať vplyv na funkciu stroja, je na mieste ju okamžite riešiť.

„Pri zložitejších poruchách radšej vždy kontaktujte servisnú organizáciu. Pokiaľ stroj vykazuje vadu ovplyvňujúcu jeho spoľahlivosť, radšej s ním do terénu nevychádzajte. Mohli by ste tak jeho technický stav ešte zhoršiť,“ hovorí Pavel Universal.

 

3) Prevádzkové kvapaliny: 

Pre každý stroj sa stanovuje interval výmeny prevádzkových kvapalín, ako sú motorové a prevodové oleje, hydraulické kvapaliny a chladiace kvapaliny. Tento interval sa udáva v motohodinách (Mth). Potrebný údaj nájdete v návode na obsluhu vášho stroja.

Pri silne namáhaných strojoch odporúčame odobrať vzorku použitého maziva pre našu analýzu LubAnac. Pomocou laboratórneho rozboru získame prehľad o kondícii jednotlivých komponentov stroja. Analýza oterových kovov môže odhaliť zvýšené opotrebenie pohyblivých častí motora, únik chladiacej kvapaliny do oleja, palivo v motorovom oleji alebo zvýšené množstvo sadzí, ktoré často vedie k zaneseniu filtra pevných častíc.

 

TotalEnergies, analýza olejov, LubAnac, údržba strojov, mazivá, motorové oleje

Analýza použitých olejov pomáha včas odhaliť zhoršenú kondíciu stroja.

 

4) Servis:

Nepodceňujte preventívnu návštevu servisného technika. Zvyčajne prichádza po uplynutí predpísaných motohodín, prípadne v pravidelných časových intervaloch. Potrebný údaj nájdete v manuáli.

 

Včasné vyhodnotenie opotrebenia jednotlivých komponentov prispieva k predĺženiu životnosti a bezporuchovej prevádzky celého stroja.

 

Výmena bežných dielov a filtrov alebo diagnostika motora a systémov sa vykonávajú u zákazníka. Pri strojoch s možnosťou vzdialeného prístupu k diagnostike motora je najlepšie priebežne používať vzdialenú kontrolnú diagnostiku pomocou elektronických systémov. Vzdialený prístup umožňuje odovzdávať a využívať informácie. Vďaka tomu je obsluha stroja jednoduchšia a eliminujú sa ľudské chyby.

 

5) Bezpečnosť:

Najmä pri manipulácii s pripojenými zariadeniami, ako sú drvička alebo píla, nepodceňujte prípravu, použite odporúčané ochranné pracovné prostriedky a dodržujte základy bezpečnosti práce. Skontrolujte, či je stroj zabrzdený a pohyblivé časti zafixované. Dávajte pozor na unikajúce klzké kvapaliny a prípadné kaluže radšej hneď zasypte pieskom či pilinami.

„Nemalo by sa zabúdať ani na pravidelné čistenie kabíny stroja, aby sa zabránilo poškodeniu elektroniky prachom alebo vlhkosťou. Dôležitý je aj perfektný výhľad, a teda umyté okná aj zrkadlá,“ upozorňuje Pavel Universal.

 

TotalEnergies, Agri, motorové oleje, poľnohospodársky stroj, traktor, orba, údržba strojov, výkon strojov, poľnohospodárska technika

Voľba kvalitných prevádzkových kvapalín má zásadný vplyv na výkon a životnosť nielen poľnohospodárskej techniky.

 

Produkty pre motory, prevodovky, reťaze, nápravy aj hydrauliku

Okrem pravidelnej údržby ovplyvňuje stav stroja aj voľba kvalitných prevádzkových kvapalín, náhradných dielov a ďalších produktov.

Špeciálne pre stroje určené na prácu v prírode sme vyvinuli rad olejov AGRI. Na jej vývoji spolupracujeme s poľnohospodármi nielen v laboratóriu, ale aj v reálnej prevádzke. Spoločne si vymieňame skúsenosti a vďaka tomu neustále zdokonaľujeme výsledné produkty. Každý olej testujeme a schvaľujeme priamo s poprednými výrobcami poľnohospodárskej a lesníckej techniky.

 

Mazivá pre poľnohospodárstvo
Traktory, kombajny, nakladače, prídavné zariadenia...

Mazivá pre lesníctvo
Traktory, harvestory, motorové píly...

Mazivá pre záhradu
Záhradné traktory, traktory, ridery, kosačky, krovinorezy...

 

Produktový rad Agri

 

Profesionálne oleje pre poľnohospodárov a lesníkov

  • Motorové oleje Tractagri pre motory poľnohospodárskych a lesníckych strojov.
  • Prevodové oleje Dynatrans pre prevodovky poľnohospodárskych a lesníckych strojov.
  • Multifunkčné STOU mazivá pre viacúčelové stroje Multagri.
  • Hydraulické kvapaliny Hydragri pre poľnohospodárske a lesnícke stroje aj prídavné zariadenia.
  • Viacúčelové plastické mazivá A-Grease do náročných podmienok.

 

Vysoko kvalitné mazivá Prosylva pre záhradkárov

  • Mazivá pre malú poľnohospodársku a záhradnú techniku Prosylva 4T – do štvortaktného motora.
  • Mazivá pre motorové píly a krovinorezy Prosylva 2T – do dvojtaktného motora.
  • Mazivá na reťaze motorových a reťazových píl a vysokorýchlostné stroje Prosylva Chain.

 

Podrobnosti o produktoch Agri spolu s tipmi na ich aplikáciu vám radi predstavíme osobne – príďte sa s nami porozprávať napríklad na akcii Celoslovenské dni poľa vo Dvoroch nad Žitavou.

 

 

TotalEnergies, Agri, motorové oleje, lesnícke stroje, údržba strojov, výkon strojov, lesnícka technika, lesnícky deň, Ralsko

Každý rok prezentujeme naše produkty pre poľnohospodárstvo a lesníctvo na akciách pre odbornú i laickú verejnosť.

 

Ako znížiť náklady na prevádzku vozového parku?

Pravidelný servis a poctivá údržba techniky samy o sebe znamenajú finančnú úsporu, pretože pomáhajú predchádzať poruchám, a teda vyradeniu stroja z pracovného procesu a jeho nákladným opravám.

Vďaka správnemu nastaveniu pracujú stroje efektívnejšie, stihne sa viac práce a spotrebuje menej paliva. Ako sme už spomínali, ekonomicky výhodné je vykonávať LubAnac analýzu olejov, ktorá dokáže odhaliť celý rad problémov.

K úspore pohonných hmôt prispieva aj voľba vhodných prevádzkových kvapalín. V našej ponuke nájdete motorové a prevodové oleje s technológiou Fuel Economy. Ich špeciálne zloženie pomáha šetriť palivo, znižovať opotrebenie a produkovať menej emisií CO2. Z radu Agri obsahujú túto technológiu produkty Tractagri S5R FE, Tractagri HDZ FE, Tractagri HDX FE a Dynatrans VZ FE.

 

Starostlivosť o poľnohospodársku pôdu a lesy šetrná k prírode

Uvedomujeme si, že pri práci v ťažkom teréne nie je možné úplne zabrániť havarijným únikom olejov do vody a pôdy. 

Preto sme pre produkty z radu Agri vyvinuli biologicky odbúrateľné varianty BioLubs na použitie aj v chránených oblastiach. Spĺňajú všetky zákonné požiadavky na biologicky odbúrateľné mazivá pri zachovaní výborných výkonových parametrov. Nájdete medzi nimi oleje pre motory, prevodovky, nápravy aj reťaze motorových píl. Vyrábame aj biologicky odbúrateľné hydraulické kvapaliny a plastické mazivá.

 

Ako biologicky odbúrateľné sa označujú oleje rozložiteľné na jednoduchšie zložky, a to aj pri pôsobení čisto prírodných procesov. Na ich rozklade sa obvykle podieľajú mikroorganizmy ako baktérie a huby. Vďaka tomu nespôsobujú dlhodobé znečistenie životného prostredia.

 

TotalEnergies, Agri, inovácie, životné prostredie, poľnohospodárska pôda, sadenie rastlín, rozbor pôdy

Všetky naše produkty neustále inovujeme s ohľadom na ľudské zdravie a životné prostredie.

 

Váhate, aký olej vybrať?

Ak si stále nie ste istí, aký olej je najlepším variantom pre váš stroj, môžete využiť našu on-line aplikáciu LUBADVISOR. Je to rýchle a jednoduché - stačí vyplniť značku auta do poľa pre vyhľadávanie a vybrať si z ponuky modelov. Následne sa vám zobrazia všetky odporúčané oleje, ale aj chladiace kvapaliny alebo kvapaliny do brzdového systému.

Pre ponuku na mieru môžete využiť náš kontaktní formulář – neváhajte sa na nás obrátiť so svojimi otázkami!

 

Dátum vydania: 24. 4. 2024

 

Prečítajte si tiež:

Zaregistrujte sa pre odber NEWSLETTERU!

A získajte to najzaujímavejšie zo sveta TotalEnergies

PRÁVNE UPOZORNENIE

Chcem sa prihlásiť sa na odber Newslettera a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov. Z odberu Newslettera je možné sa kedykoľvek odhlásiť tu alebo prostredníctvom odkazu v zaslanom Newsletteri.