Vlastnosti brzdových kvapalín

Nízka stlačiteľnosť

Nízka stlačiteľnosť musí byť zachovaná aj pri zmene teplôt a tlaku.

Zachovanie bodu varu („mokrý“ bod varu)

Vlhkosť je prítomná takmer vo všetkých brzdových systémoch, a to aj napriek snahe výrobcov vozidiel tento jav eliminovať.

Molekuly vody sa zmenou teplôt môžu v brzdovej kvapaline začať kondenzovať a spôsobovať koróziu vo vedeniach a strmeňoch. Pri intenzívnom brzdení a vysokej teplote brzdovej kvapaliny sa z vlhkosti môžu začať tvoriť mikrobubliny, ktoré znižujú stlačiteľnosť brzdovej kvapaliny a tým znižujú účinnosť bŕzd.

Nízky bod tuhnutia

S cieľom zaistiť spoľahlivú a konzistentnú prevádzku brzdového systému musí brzdová kvapalina udržiavať konštantnú viskozitu v širokom rozmedzí teplôt vrátane tých extrémne nízkych. To je zvlášť dôležité pri vozidlách so systémami ABS, na kontroly trakcie a riadenia stability atď.

Mazanie pohyblivých častí

Všetky pohyblivé časti v brzdovej sústave, ako sú napr. brzdové valce alebo piesty strmeňa v bubnových alebo kotúčových brzdách, sa musia voľne pohybovať. Z týchto dôvodov sa kvôli zníženiu trenia a opotrebovania pridávajú polyglykoly.

Kompatibilita materiálov

Brzdové kvapaliny musia byť kompatibilné s materiálmi brzdového systému. Skúšky napučiavania a tesnení sa vykonávajú pri rôznych teplotách na štandardizovaných vzorkách gúm typu SBR a EPDM a na špecifických elastoméroch používaných výrobcami OEM. Počas týchto skúšok sa merajú zmeny objemu, priemeru a tvrdosti vzoriek.

Antikorózna ochrana

Na ochranu kovu použitého vnútri súčastí, ako sú strmene a valce, sa používajú inhibítory korózie, ktoré sa pridávajú do brzdovej kvapaliny.

Oxidačná odolnosť a tepelná stabilita

Brzdenie je premena kinetickej energie na teplo trením. Výsledné množstvo tepla je značné a závisí od hmotnosti a rýchlosti vozidla.

Napriek tomu za extrémnych prevádzkových podmienok dosahujú brzdové kvapaliny teplotu až 200 °C. Tepelnú stabilitu určuje kvalita zložiek glykolových éterov a množstvo a povaha antioxidantov, ktoré zlepšujú tepelnú stabilitu a zároveň zabraňujú starnutiu, resp. oxidácii zložiek oleja a ich premene na kyslé zložky.

Bola táto odpoveď užitočná?